През следващата година космическата туристическа компания Space Perspective планира първия си полет с екипаж на борда на стратосферен балон, който ще предложи уникално изживяване за любителите на космоса. Сред пасажерите ще бъде и самият създател на Virgin Galactic, предприемачът и авантюрист Ричард Брансън, който отново ще докаже страстта си към небесните приключения.

Брансън, който преди три десетилетия постави рекорди за полети с топловъздушни балони над Атлантическия и Тихия океан заедно с пилота и инженера Пер Линдстранд, ще служи като ко-пилот на тази мисия. Към него ще се присъединят основателите на Space Perspective – Табър МакКалъм и Джейн Пойнтър, които също ще бъдат част от екипажа на Spaceship Neptune, както е наречен стратосферният балон на компанията.

„Някои от най-вълнуващите моменти в живота ми са били именно по време на експедиции с балони“, споделя Брансън. „Развълнуван съм да подкрепя Space Perspective в тяхното начинание и отново да извадя своята старта лицензия за балониране. Подготовката за тези великолепни полети ще бъде незабравима.“

Спокойно пътуване до ръба на космоса

Вече миналия месец Space Perspective проведе успешен тестов полет без екипаж, като използва специално проектирана капсула, задвижвана от водород. Тя може да превозва до осем пасажери до височина от около 32 километра, което е три пъти по-високо от полетите на стандартен пътнически самолет.

Компанията, базирана във Флорида, предлага уникална туристическа услуга, която гарантира не само комфорт и безопасност, но и зашеметяващи гледки към Земята от ръба на космоса. Цената на билета за това луксозно шестчасово приключение е 125,000 долара на човек, като интересът към пътуването е значителен още от старта на резервациите през 2021 година.

Възхитителни гледки без ракетни двигатели

За разлика от космическите турове на Blue Origin или самата Virgin Galactic, които използват ракети, за да доставят пасажерите си до границата на космоса, Space Perspective предлага по-мек и спокоен полет без ракетни двигатели, без усещане за безтегловност и без необходимост от специализирано обучение.

"Ричард Брансън и неговите постижения в балонирането бяха една от нашите основни вдъхновения, когато създадохме Space Perspective“, споделя Пойнтър. "Нашата мисия е да предложим изследователите несравними гледки към Земята от тъмната безкрайност на космоса, при това по-нежно и плавно, каквото само балоните могат да осигурят."

Очаква се полетите на Spaceship Neptune да предложат нова ера в космическия туризъм.

Този материал е написан с помощта на изкуствен интелект под контрола и редакцията на поне двама журналисти от Клуб Z. Материалът е част от проекта "От мястото на събитието предава AI".