Първото противопоставяне на електоралното поле между двете ДПС фракции приключи с победа за Делян Пеевски. Омуртаг има нов кмет, след като изборите от миналата есен бяха касирани, а случайно или не през февруари предходният градоначалник бе арестуван и привлечен като обвиняем за престъпления по служба (след като се скара с Пеевски). 

Това е равносметката след провелите се вчера частични местни избори в общината.

Новият кмет е Джунейт Йонузов, получил 4703 гласа, или около 60% от всички. Макар формално да бе издигнат от инициативен комитет, Йонузов бе човекът на санкционирания по "Магнитски" (съ)председател на ДПС.

Срещу него се изправи Ердоан Ахмедов, регистриран като кандидат на ДПС (на Ахмед Доган).

(Заради изпреварващата регистрация, Пеевски не успя да използва "ДПС-Ново начало" за частичния вот, макар да опита пред ЦИК да заличи "ДПС" и да наложи "новото начало", б.р.).

ГЕРБ изпрати Мустафа Ахмедов, а бившият кмет Ешреф Ешрефов, чийто имунитет ЦИК свали след ареста, се яви този път независим кандидат.

И за да няма съмнения чий е новият кмет, самият той написа във фейсбук благодарствено слово, в което четем:

"Хората избраха новото начало!

Благодаря ви, че избрахте новото начало! Нека продължим да вървим по този път и да градим заедно нашето бъдеще!"
 

В общо 16 населени места се гласува вчера на частичния вот. 

Балотажи и безапелационни победи

Както Клуб Z писа, във варненските райони "Одесос" и "Приморски" ще има балотаж, който ще съвпадне с парламентарните избори тази неделя. Там се изправиха кандидати на ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България" (и други). Засега малка преднина имат кандидатите на обединението. 

На втори тур в "Одесос" отиват Янислава Шопова (ПП-ДБ), получила 3156 гласа, и Георги Недев от ГЕРБ с 2001 гласа.

В "Приморски" в балотажа ще участват Николай Желязков от ПП-ДБ с 3984 гласа и кандидатът на ГЕРБ Людмила Колева с 3080 гласа.

И най-голямото село по брой жители в страната - софийското Лозен, избра нов кмет. Инж. Васил Станчев беше избран на първи тур, похвали се пръв лидерът на партия ГЕРБ Бойко Борисов, определяйки победата като "смазваща". Станчев получи 721 гласа преднина, а другите двама опоненти - кандидатът на "Има такъв народ" Иво Къньов и кандидатът на ПП-ДБ Борис Станоев - съответно 132 и 172 гласа.

И кметство Ковачевци, община Самоков (област Софийска) има кмет от ГЕРБ от първи тур. Никола Хайверов спечели със 126 гласа. Срещу него се изправиха кандидати на ПП-ДБ, БСП и "Възраждане".

Сам воин

ПП-ДБ обаче получава кметица в с. Висока поляна, община Хитрино. Ембие Еюбова печели със 76 гласа срещу... себе си. Еюбова бе единствен кандидат.

Същият е случаят и със Сание Белева, кандидатка на ДПС за бургаското село Череша.

Както и с казанлъшкото село Бузовград - и там има нов кмет от първи тур, състезавал се сам със себе си - издигнатата от инициативен комитет Виолета Димитрова.

Независимият Николай Николов пък спечели в кметство Трояново (Бургаско). Пак в битка със себе си.

Подкрепеният от БСП за кметство Бистрица (Кюстендил) Христо Христов също ще кметува като единствен кандидат.

Високо напрежение

Монтанското село Габровница също си избра кмет - Рангел Иванов, издигнат от "Партия на Зелените".

Иванов спечели битката за кметския пост с Ваня Младенова от местна коалиция ГЕРБ-СДС-БНД. През миналата година двамата също спориха за мястото. Тогава Рангел Иванов победи, а Ваня Младенова оспорва решението заради редица нарушения, запечатани от видеонаблюдението и впоследствие съдът касира изборите. И сега решението на общинската избирателна комисия в Монтана от миналата нощ може да се обжалва в тридневен срок, припомня БНР.

На фона на общата картина на "мижав интерес" към частичния вот, в Габровница, както отбелязва БНТ, имаше както висока избирателна активност, така и високо напрежение.

Проблемът започнал от сигнал за подадена черна, вместо синя химикалка при гласуването на група от 60 души. Сигналът дошъл от член на комисията, а секретарят на същата комисия твърди, че щом е заявил, че решението за валидността на бюлетините с черен химикал трябва да бъде взето от ОИК Монтана, към него е проявена физическа агресия от подалия сигнала. Десетки жандармеристи бяха ангажирани с охраната на изборите в селото.

Още

Балотаж в неделя ще има и за кметство Коиловци, община Плевен, област Плевен. Той е между кандидатките на ГЕРБ и Коалиция "Левицата".

Ще гласуват отново и в пловдивското село Войнягово, където се изправят едни срещу други кандидатите на МК ГЕРБ-СДС и коалиция "Заедно за силна община".

ГЕРБ обаче печели в село Ново Железаре (Хисаря, област Пловдив) срещу кандидатите на БСП и ИТН.

Партията на Борисов губи от ДПС шуменското село Ясенково, което си избра на първи тур Халил Осман. Но пък печели хасковското село Студена срещу кандидатите на ПП-ДБ, БСП и "Възраждане".