Ще бъде ли преместена в нова сграда Профилираната гимназия с изучаване на румънски език "Михай Еминеску" в средата на учебната година? И кой носи отговорност за ситуацията с държавното училище - МОН или Столична община? След близо 10 години помещаване в общинското СУ "Кузман Шапкарев" в центъра на София, двете училища са се разрастнали твърде много за една сграда, а договорът за ползване на първия етаж изтича през март 2025 г. Това изкара десетки родители и ученици на протест.

Според ръководството на СУ "Кузман Шапкарев" вече няма достатъчно класни стаи и кабинети за нуждите на техните ученици, което е довело до отказ за удължаване на договора с гимназия "Михай Еминеску".

Една от обсъжданите алтернативи за преместването на гимназията е тя да бъде релокирана в сграда в кв. „Свобода“, намиращ се в район „Илиянци“ – значително по-отдалечено място от сегашната централна локация. Именно тази идея предизвика най-силното недоволство сред родителите, които твърдят, че сградата е в лошо състояние и не отговаря на условията за обучение. Те посочват, че местоположението на бъдещата сграда също е проблематично, тъй като районът е труднодостъпен и опасен за учениците.

„Не можем да допуснем децата ни да бъдат премествани в средата на учебната година и то в сграда, която не е годна за целта. Това е абсурдно! Ако това се случи, ще бъдем принудени да ги отпишем от гимназията“, заяви пред бТВ възмутена майка, която участва в протеста.

Родителите обвиняват Министерството на образованието и науката (МОН), че не е успяло да намери дългосрочно решение за настаняването на училището, въпреки че гимназията е държавно учебно заведение. Те настояват, че отговорността за осигуряването на подходяща сграда за обучението на техните деца лежи върху държавните власти, тъй като училището е под директното управление на министерството.

"Не можем да позволим едно уникално училище, което дава възможност на децата ни да учат румънски език и да се свързват с културата на нашите северни съседи, да бъде разрушено поради липсата на адекватни действия от страна на властите", заяви един от родителите по време на протеста.

Румънската гимназия е основана през 1999 г. по силата на взаимно споразумение с Румъния. В Букурещ по същото време пък отваря врати българската гимназия "Христо Ботев".

Протестите не са ограничени само до родителите – и учителите в гимназията изразиха сериозни опасения относно предстоящото преместване. Част от преподавателския състав е категорично против преместването в сградата в кв. „Свобода“, като някои от тях дори заявиха готовност да напуснат, ако този план бъде реализиран. Според тях, промяната в средата ще има негативно въздействие върху качеството на образованието и ще застраши бъдещето на училището, което е основано през 1999 г. по силата на двустранно споразумение между България и Румъния.

Столичната община предлага удължаване на договора

След нарастващия обществен натиск, заместник-кметът по образование на София Яна Генова обяви, че ще внесе предложение в Столичния общински съвет за удължаване на договора на Румънската гимназия до края на втория учебен срок, който приключва през юни 2025 г. Това предложение цели да осигури повече време за намиране на подходяща алтернатива за настаняването на училището, както и да предотврати хаоса, който може да възникне от преместването в средата на учебната година.

От Столичната община припомнят, че решението за предоставяне на част от класните стаи на 29-то СУ за нуждите на Румънската гимназия е било взето още през 2015 г. с оглед на малкия брой ученици в общинското училище по това време. С годините обаче броят на учениците и в двете учебни заведения се е увеличил значително, което сега налага необходимостта от намиране на ново решение.

Въпреки предложението на Столичната община за временно удължаване на договора, проблемът с намирането на нова сграда остава. Министерството на образованието заяви, че е получило категоричен отказ от кмета на район „Сердика“ и педагогическия съвет на 29-то СУ за продължаване на съвместното използване на сградата. Ведомството добави, че на този етап няма други предложени алтернативи за преместване на учениците от Румънската гимназия.

Възможен изход е държавата да осигури собствена сграда за училището, но според информация от Столичната община, подобна опция не е обсъждана или предлагана досега. Ако държавата не успее да осигури такава, общината ще бъде принудена да търси друга училищна сграда от своя фонд, която да предостави за нуждите на гимназията.