Писателката Дж. К. Роулинг два пъти е отхвърлила предложение да бъде номинирана за член на британската Камара на лордовете, както че ще откаже и трета, разказа самата тя, съобщи Би Би Си.

Авторката на поредицата за Хари Потър обясни това, след като кандидатката за лидер на британската Консервативна партия Кеми Бейдънок обяви, че би дала титла на Роулинг за позицията ѝ за половете, която според критици била трансфобия.

В публикация в социалната мрежа "Х" Роулинг отбеляза, че е получавала подобни предложения два пъти - по веднъж от Лейбъристката партия и от Консервативната партия, и добавя, че не би приела, ако ѝ бъде предложено и за трети път.

Бейдънок изрази възхищението си от Роулинг в интервю в ТикТок и каза, че и двете са убедени, че защитата на жените трябва да се основава не на самоопределението за пол, а на биологичния пол. Тя добави, че със сигурност би предложила на Роулинг място в Камарата на лордовете.

Повечето членове на Камарата на лордовете се назначават от монарха по препоръка на министър-председателя, като номинациите се одобряват от комисия в Камарата на лордовете, припомня БТА.