Документален филм на влогъра Любомир Жечев за „Исторически парк“ разбуни духовете и предизвика проверка на прокуратурата. Но... срещу автора!

Икономическа полиция пък е започнала снемането на сведения от хора, които са си купили билет за филма, който се прожектира в различни градове. Премиерата му бе в НДК в София на 9 октомври.

Казусът е любопитен и от гледна точка на предизборната кампания за парламентарния вот, в който този път участва и Ивелин Михайлов – изпълнителен директор на „Исторически парк“ и неформален лидер на партия „Величие“.

Досъдебно производство или предварителна проверка

Вчера във фейсбук Любомир Жечев обяви, че „има досъдебно производство за финансова измама срещу мен“. Той се позова на публикация в „Капитал“. Това обаче бе отречено от прокуратурата във Варна, макар и с формално основание - всъщност оттам заявиха, че става въпрос само за предварителна проверка (това са две различни фази на едно и също нещо, наричано разговорно най-общо просто - разследване - бел. ред).

Във филма "Исторически парк - Царството на освободителя" Любомир Жечев разказва историята на "Исторически парк" и Ивелин Михайлов, включително и чрез интервюта с бивши и настоящи членове на общността около парка. Той разглежда обвиненията срещу парка, че е Понци схема и финансова измама, която се финансира чрез незаконна продажба на акции и масово теглене на потребителски кредити от физически лица, описани по-рано в разследвания на "Капитал", съобщи изданието.

От своя страна Михайлов и представителите на "Исторически парк" твърдят, че дейността им е изцяло законна и те са жертва на репресии. В дните преди премиерата на филма представители на парка поискаха от Жечев да спре прожекцията, защото оттеглят позволението си да участват в него, макар кадрите с тях вече да са били записани с тяхно знание, а самият филм да е бил готов. В крайна сметка филмът направи пет прожекции, преди да се появи в интернет.

Днес от пресцентъра на Апелативната прокуратура във Варна заявиха пред Клуб Z:

„В края на месец август 2024 г. в Районната прокуратура във Варна е депозирана жалба от акционери в „Исторически парк“ АД, като в жалбата се твърди, че лицето, което посочихте (Любомир Жечев - б.р.), организира кампания в интернет за събиране на средства, заблуждавайки потребителите, че тези средства ще бъдат за създаването на филм в подкрепа на атракциона „Исторически парк“. Което според жалбоподателите е заблуждаваща информация и не отговаря на действителните му цели.

По жалбата е разпоредена предварителна проверка и тя към момента е в ход, т.е. не е приключила“.

(Твърденията са любопитни, тъй като във филма ясно се вижда какви въпроси задава Жечев на събеседниците и те трудно се връзват с концепцията за "филм в подкрепа на атракциона", б.р.).

От прокуратурата бяха категорични, че досъдебно производство няма:

„Има предварителна проверка от прокурор при варненска Районна прокуратура и тя към момента не е приключила. И в хода на тази проверка се извършват различни действия за изясняване на фактите и обстоятелствата.“

До шест години затвор

От районната прокуратура са заявили пред „Капитал“, че проверката е по чл. 209 от Наказателния кодекс, описващ хипотезите за финансова измама и предвиждащ една до шест години затвор.

Потърсени за сведения са поне трима души. От тях е било поискано да дадат обяснения защо са си купили билет за филма, дали знаят кой прави филма и дали знаят къде са отишли парите им.

Снемането на сведения и на тримата е станало пред един и същ полицай, с един и същ мобилен номер. По този начин трябва да бъдат снети сведенията на общо над 2 хил. души, или поне представителна извадка от тях, които са присъствали на прожекциите на филма в София, Пловдив и Варна, за да бъде установено дали наистина са искали да си купят билет за кино, посочва „Капитал“.

Свален от YouTube

Паралелно с това избухна и друг скандал около филма. След като е бил качен в YouTube канала на Любомир Жечев, той е бил свален по искане на един от участниците в него. Става въпрос за Кирил Кирилов – Киро Брейка, друг популярен влогър в YouTube, агитиращ в полза на „Величие“, Ивелин Михайлов и неговия „Исторически парк“, намиращ се в община Ветрино.

„Видеото е свалено (засега), защото Киро Сводника го е докладвал за нарушени авторски права, понеже от 2 часа и 44 минути филм има 13 секунди кадри от негово видео“, обяви Любомир Жечев.

Филмът обаче продължава да се разпространява, но във фейсбук и в платформата Vimeo.

Гледайте филма тук: