Европейският парламент даде днес зелена светлина за отпускане на извънреден заем на Украйна в размер до 35 милиарда евро.

Той ще бъде изплатен с бъдещи приходи от замразени на територията на Съюза руски активи.

С 518 гласа „за“, 56 „против“ и 61 „въздържал се“ ЕП одобри новата макрофинансова помощ (МФП) в подкрепа на Украйна агресивната война на Русия. Този заем представлява частта на ЕС от договорения през юни 2023 г. пакет на Г-7 за предоставяне на финансова подкрепа на Украйна в размер до 45 милиарда евро.

Окончателната сума, която ЕС ще предостави, може да бъде по-малка. Това ще зависи от размера на заемите, предоставени от другите партньори от Г-7.

Що е то

Новосъздадената рамка, наречена Механизъм за сътрудничество по заемите за Украйна, ще предостави на Киев бъдещите приходи от замразените в ЕС активи на Центробанк - Руската централна банка. Тези средства ще помогнат на Украйна да обслужи и изплати заема за МФП на ЕС, както и заемите от други партньори от Г-7.

Средствата по Механизма могат да се използват за обслужване и погасяване на заеми. Киев обаче може да ги разпределя и по свое усмотрение по линия на МФП.

Новите средства за МФП ще бъдат изплатени до края на 2025 г. Заемът е обвързан с непрекъснатия ангажимент на Украйна да поддържа ефективни демократични механизми, да спазва правата на човека и с други политически условия, които ще бъдат определени в меморандум за разбирателство. Същевременно ще бъдат прилагани системите за управление и контрол, очертани в плана за Украйна, както и специфични мерки за предотвратяване на измами и други нередности.

Докладът е изготвен от шведската евродепутатка Карин Карлсбру от либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ). Той бе подкрепен едва от 7 от общо 17 български депутати, показа справката в резултатите от поименното гласуване. Във вота не са участвали Илия Лазаров и Ева Майдел от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП), „консерваторът“ Ивайло Вълчев и либералите Илхан Кючюк и Елена Йончева. Тримата ни евродепутати от „Възраждане“ и групата на „суверенистите“ – Петър Волгин, Станислав Стоянов и Рада Лайкова, са гласували „против“. А двамата ни социалисти – Кристиян Вигенин и Цветелина Пенкова, са се въздържали.

Дебатът

Гласуването бе предшествано от дебат, който започна спокойно, но с течение на времето стана разгорещен, особено в определени моменти. Доста често изказвания на различни евродепутати бяха репликирани.

Проевропейските сили в лицето на Европейската народна партия (ЕНП), социалистите и либералите подкрепят заема за Украйна.

На обратното мнение са „Европа на суверенните нации“ (ЕСН), където са тримата български евродепутати от „Възраждане“, и „Патриоти за Европа“ (ПзЕ).

Рада Лайкова обяви ЕС за крадец

Българската евродепутатка Рада Лайкова от „Възраждане“ и ЕСН предизвика две реплики.

Тя нарече ЕС „крадец“ за това, че иска да даде заем на Украйна с пари от руските замразени активи:

„Тези пари ще отидат само за покриване на дупки в украинския бюджет. Те са като кредитна карта за погасяване на други кредити. Най-лошото е, че за първи път ЕС не само присвоява средства не само на свои граждани, но и на чужди. Това може да отблъсне инвестиции в ЕС, защого бихте ли инвестирали в един крадец?“, попита Лайкова.

Тя призова колегите си да прочетат отново доклада на бившия шеф на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги за конкурентоспособността.

Като крайната десница мислят и словашките социалисти от СМЕР – партията на премиера Роберт Фицо. Те са независими, тъй като бяха изключени от редовете на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД).

Замразяването на руските авоари е бандитизъм, смята Любош Блага. Словашкият представител обвини ЕС, че не е наказал нито САЩ за нахлуването в Ирак, нито Израел заради атаките срещу „Хамас“ в Газа.

Блага се похвали, че наскоро бил в Москва и видял благоденствието в Русия. Поради което литовският социалист и бивш еврокомисар Витянис Андрюкайтис го попита дали е видял това благоданствие от вилата на Владимир Путин.

Крайно лявата френска депутатка Манон Обри не отрече престъпленията на Русия, но попита защо се използва двоен аршин и не биват санкционирани престъпленията на Израел.