България и още 7 източноевропейски страни членки на ЕС настояват за изравняване на плащанията по Общата селскостопанска политика (ОСП) за всички държави от Съюза.

Това се казва в декларация, разпространена на Съвет „Земеделие“ в Люксембург. Тя бе подписана от земеделските министри на България, Естония, Латвия, Литва, Полша,Румъния и Словакия. Държавите са излъчили за свой представител българския министър Георги Тахов, съобщават от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

В документа се изтъкват съществуващите и сега разлики в плащанията по ОСП в страните от ЕС. А това води до неравноправни пазарни условия.

Ресорните министри на 7-те държави изтъкват, че условията за новоприетите членки са повлияли отрицателно върху пряката подкрепа за тях по ОСП.

„Днес потенциалните предимства като по-ниските производствени цени и др. за тези страни членки вече не съществуват, докато високите стандарти и изисквания по ОСП са еднакви за всички фермери в ЕС. Но дори през 2027 г. фермерите в тези страни ще продължават да получават едва около 80 на сто от средното за Съюза равнище на преки плащания“, пишат министрите.

В този смисъл 7-те страни членки изтъкват необходимостта от пълно изравняване на преките плащания.

Те призовават Европейската комисия да изпълни това изравняване, започнало с реформата на ОСП през 2013 г., но все още незавършено. Министрите искат ЕК да отрази тази необходимост в следващия бюджет за ОСП. А плащатията трябва да бъдат изравнени до 2028 г., когато започва следващата Многогодишна финансова рамка (МФР) на Съюза. Става дума за следващия бюджет, който е за периода 2028-2034 г.