Представители на американското разузнаване обявиха, че Русия, която иска да създаде хаос на американските избори (а и открито подкрепя кандидатурата на Доналд Тръмп), е създала фалшиво видео и други материали, опетняващи кандидата за вицепрезидент на Демократическата партия Тим Уолз, с обвинения в сексуално насилие, предаде "Вашингтон пост".

Клип с мъж, представящ се като Матю Метро, се появява на 16 октомври на страницата в "Екс" TheWakeninq (канал, който промотира конспирацията "КюАнон", съгласно която Тръмп води тайна война срещу елитни педофилски сатанисти в правителството, бизнеса и медиите). Той се представя за жертва на сексуални посегателства от страна на Уолз, докато е бил ученик в училището "Манкато Уест".

Дни по-късно "Вашингтон пост" се свързва с истинския Матю Метро, който признава, че е бил в едно училище с Тим Уолз, но настоява, че кандидатът за вицепрезидент никога не му е преподавал и категорично отхвърля твърденията на фалшивия "Матю Метро". Това обаче не пречи на популярни тръмпистки инфлуенсъри като Джак Пособиек и Кендис Оуенс да разпространят фалшивата новина пред милионите си последователи.

Според американски служители от разузнаването руските видеоклипове целят да предизвикат физическо насилие.

"Някои от тези опити за влияние са насочени към подбуждане към насилие и поставяне под въпрос валидността на демокрацията като политическа система, независимо кой ще победи", обяви високопоставен представител на разузнаването пред репортери в брифинг за предизборните заплахи. Русия "потенциално се стреми да подклажда заплахи към служителите на избирателните секции, както и да засилва протестите и потенциално да насърчава протестите да бъдат насилствени", добави той. 

Служители от разузнаването обръщат специално внимание на периода между 5 ноември и встъпването в длъжност на следващия президент на 20 януари, като отбелязват, че няколко държави успели да предизвикат разделение през 2020 г. и има вероятност отново да се опитат да го направят при преброяването на гласовете, сертифицирането на резултата от изборите в Конгреса и останалите стъпки в процеса.

"Русия, Иран и Китай са по-добре подготвени да използват възможностите в периода след деня на изборите, отчасти поради поуките, извлечени от изборния цикъл през 2020 г.", обясни един от високопоставените служители.

Някои от задължителните следизборни процедури имат кратки срокове - уязвимост, която според служителите други държави може да използват. Според наскоро разсекретен доклад на американското разузнаване, публикуван във вторник, руски субекти вече открито твърдят без никакви доказателства, че може да има измама при гласуване от имигранти. 

Що се отнася до усилията, насочени срещу Уолз, служителите посочили, че съдържанието е в съответствие с модела на руска дезинформация, насочена към подкопаването на листата на Демократическата партия.

Усилията на Русия да урони доверието в американските избори са подкрепени от действията на Тръмп - бившият президент продължава лъжливо да настоява, че е спечелил изборите през 2020 г. Той не отрича многократните си опити да узурпира властта, а вместо това пледира, че като президент се ползва с "абсолютен имунитет".

Тръмп и сега отказва да допусне възможността да загуби по честен път предстоящите избори. В някои свои изказвания той дори е твърдял, че ако демократите не мамят, ще спечели вота в ултралибералния щат Калифорния.