На ваканционно корабче насред река Тибър, от тези с които обикновено се правят речни круизове или които са превръщани в плаващи заведения, миналия четвъртък се състоя една тайна церемония. По време на нея жени в бели църковни одежди бяха ръкоположени за католически свещеници и дякони, пишат Франс прес и Ер Еф И, на които се позовава БТА.

Церемонията беше с цялата тържественост на истинско ръкополагане. Прозвучаха църковни песни, имаше прочит на пасажи от Библията, имаше причестяване. Церемонията протече и на три езика. Ръкоположените на нея жени бяха общо шест от различни националности. Сред тях имаше и две транссексуални жени.

Събитието се състоя на място близо до Ватикана, където от началото на октомври тече църковният синод, по време на който духовници, но и лаици, от цял свят дискутират ролята на католическата църква. Една от дискутираните теми по време на синода е и за ролята на жените в църквата.

Церемонията по ръкополагането на шестте жени за свещеници и дякони освен че беше тайна, е и незаконна. Всички ръкоположени жени, както и участничките в събитието и неговите организатори сега рискуват да бъдат отлъчени от Римокатолическата църква.

Сред ръкоположените е 68-годишната французойка Лоан Роше, която казва, че от 2000 години чува приказки, че жените в Римокатолическата църква са по-ниши от мъжете, че те трябва да останат в тази позиция на подчиненост на по-силния пол и че тяхната роля винаги ще е второстепенна. "Стига, достатъчно сме слушали подобни приказки. Ето защо реших да стана свещеник сега", казва Лоан.

Организатор на събитието  е американската Асоциация на римокатолическите жени свещеници. На церемонията миналия четвъртък присъстваше и представителката на Асоциацията Бриджит Мери Мийхън. Тя казва, че нейната асоциация е организирала 270 ръкополагания на жени за свещеници в 14 страни от създаването си през 2002 г. Според Мийхън отлъчването на жени от Римокатолическата църквата, които са били ръкоположени тайно, е неоправдана санкция. "Работим здраво, за да създадем една по-приобщаваща и по-обичаща Църква, в която хората от ЛГБТ общността, разведените, повторно женените, всички са добре дошли", казва американката.

Тайната церемония може да бъде възприемана и като своеобразен протест срещу Римокатолическата църква и ролята, която тя отрежда за жените. В последните седмици  феминистки асоциации умножиха протестните акции и инициативите в Рим, докато във Ватикана тече църковният синод, обединил 300 души. Феминистките асоциации критикуват маргинализирането на жените в Църквата от една система, която те определят като патриархална. 

Римокатолическата църква си остава твърдо против ръкополагането на жени за свещеници, аргументирайки се с теологични мотиви и твърдейки по-специално, че мъжът свещеник играе ролята на Исус Христос, който е бил мъж, отбелязва Франс прес.  Сега жените могат да са монахини или пък като светски лица могат да изпълняват допълваща роля към мисията на мъжете свещеници.

През октомври 2023 г. по време на предходния синод на Римокатолическата църква на дневен ред беше поставен въпросът дали жени могат да стават дякони, което предшества свещеническия сан. На дяконите се позволява да отслужват кръщенета, бракосъчетания и погребения, посочва Франс прес. Но в крайна сметка сега на новия синод този въпрос беше отстранен от дневния ред. През май в интервю за американската телевизия Си Би Ес папа Франциск, за когото се казва, че е отворил църквата за всички, за всеобща изненада отговори с "Не" на въпроса дали може да се разреши на жените да стават дякони, отбелязва Франс прес.

От избирането си за папа, Франциск не престава да хвали заслугите на жените, отбелязва Франс прес. В края на септември той беше на кратка визита в Белгия. По време на нея в колежа "Сен Мишел" той се срещна с 150 йезуити от Белгия, Люксембург  и Нидерландия.  Пред тях той е заявил, че "Църквата е жена". Той е добавил, че се старае да повери повече отговорни роли на жените във Ватикана. "Нещата се променят, това се вижда и се чувства", е заявил Франциск, съобщават изданията "Чивилита Католика" и "Авенире".

Преди година, по повод Международния ден на жените на 8 март агенция АНСА и "Ватикан нюз" констатираха, че  през последните години броят на жените, работещи във Ватикана, е нараснал до 1165 спрямо 846 през 2013 г., когато Франциск стана папа. Днес във Ватикана пет жени притежават ранг на заместник-секретар и една - ранг на секретар. В Дикастерията, насърчаваща цялостното човешко развитие, папа Франциск назначи жена за секретар за първи път през 2021 г. и това беше родената през 1974 г.  италианската монахиня Алесандра Смерили.  Жени са заместник-секретари в Дикастериите за институтите за посветен живот, за миряните, семейството и живота, за културата и образованието. В Генералния секретариат на синода също има жена заместник-секретар и това е френската монахиня Натали Бекар. Папа Франциск назначи и още две жени на висши длъжности във Ватикана и това са родената през 1962 г. Барбара Ята, която стана през 2016 г. директор на Ватиканските музеи, и  родената през 1969 г. монахиня Рафаела Петрини, която през 2022 г. стана главен секретар на Губернаторството на града-държава Ватикан.

Според феминистки асоциации и асоциации, защитаващи ръкополагането на жени за свещеници, това не е достатъчно и Църквата продължава да има женомразко отношение към жените. Те настояват за истинска равнопоставеност между мъжете и жените, защото така Църквата би се адаптирала наистина към модерния свят.

Призивът жени да бъдат действително ръкополагани за свещеници и дякони идва в момент, в който проучване на Светия престол, публикувано през пролетта на настоящата година, показа, че католиците по света продължават да нарастват. Нараства и броят на епископите в Африка и Азия, но броят на епископите в Европа намалява, докато в Америките и в Океания остава стационарен, пише "Авенире".

Жените, ръкоположени на тайната церемония насред Тибър в Рим миналия четвъртък, не губят надежда. Те казват, че предпочитат да постигат, макар и тайно и с риск от незаслужени санкции, някакъв напредък, вместо да тъпчат на едно място и само да се оплакват.