Част от лидерите на срещата на БРИКС, която се провежда в столицата на руската република Татарстан Казан, се обявиха за създаването на нов тип разплащания, които да помогнат за заобикаляне на долара и други западни валути. Идеята не е нова, но засега не е успяла да доведе до появата на жизнеспособен проект за транзакции между държавите от блока.

Москва последователно се опитва да промотира създаването на алтернативна система за разплащания, която би ѝ позволила да заобикаля санкциите. Русия беше изключена от мрежата за междубанкови и финансови комуникации SWIFT заради военната ѝ агресия срещу Украйна..   

Според бразилския президент Луиз Инасио Лула да Силва крайно време е страните членки на БРИКС да създадат алтернативна система за разплащания помежду си. По думите му Новата банка за развитие, която засега е единствената обща институция на организацията, е била замислена като алтернатива на т. нар. Бретънудски институции - МВФ и Световната банка.

"Не става дума да заменяме нашите валути, но трябва да работим за многополюсен свят, чието развитие да се отрази и в международната финансова система", заяви Лула по видеовръзка с Казан, цитиран от Ройтерс и БТА. "Дебатът по темата трябва да бъде сериозен, внимателен и технически издържан, но вече не може да бъде отлаган", каза още той.

Инициативите на БРИКС имат за цел да прекратят една реалност, в която развиващите се икономики финансират развития свят, допълни Лула. Групата вече има сериозна тежест в глобалния икономически растеж, посочи още той.

Външнополитическият съветник на Путин Юрий Ушаков съобщи, че руският президент и китайският му колега Си Цзинпин са обсъдили въпроси, свързани с разплащанията между двете страни. От думите му се разбра, че те са коментирали платежните и сетълмент системи по време на вечеря.

Руската цел е страните от БРИКС да създадат собствена система за международни разплащания, тъй като заплахата за санкции от страна на САЩ принуждава все повече китайски банки да се въздържат от банкови операции, които биха улеснили търговията с Москва. Заради това хиляди руски компании, търгуващи с Китай, или трябва да чакат дълго, за да получат парите си, или изобщо не ги получават, посочва Ройтерс. Москва очаква алтернативната система за разплащания да реши проблемите със сетълмента на плащанията по търговски сделки.

Системата трябва да бъде устойчива на външен натиск и ще използва блокчейн технология, за да съхранява и прехвърля цифрови токени, подкрепени от национални валути за по-голяма сигурност и да намали разходите за транзакциите, писа неотдавна Ройтерс за идеята. Целта е търговските потоци между държавите членки на БРИКС да продължат да функционират безпроблемно, дори ако на една или на повече от тях им бъде отказан достъп до международната финансова система.