Страните членки (Съветът) на ЕС одобриха пакет за финансова помощ за Украйна, включително заем за извънредна макрофинансова помощ (МФП) до 35 милиарда евро. Одобрен бе и Механизъм за сътрудничество по заемите, който ще подкрепи Украйна в изплащането на заеми до 45 милиарда, осигурени от ЕС и партньорите от Г-7.

Пакетът за финансова помощ покрива спешните нужди на Украйна, които са се увеличили заради засилващата се агресия на Москва.

Извънредната МФП ще помогне за покриването на недостига на финансиране в страната. Така ще бъдат подкрепени макрофинансовата стабилност и облекчени външните бюджетни ограничения.

Заемът за извънредната помощ и допустимите двустранни заеми от партньорите от Г-7 в рамките на инициативата за ускоряване на извънредните приходи за Украйна ще бъдат изплатени от бъдещи притоци на извънредни приходи, натрупани в централните депозитари за ценни книжа в ЕС заради прилагането на блокирането на руските суверенни активи.

Тези пари ще бъдат отпуснати по Механизмът за сътрудничество по заемите за Украйна (МСЗУ). По него ще дойдат и възможните суми, предоставени като доброволни вноски от страните членки, трети страни и други източници. Всичко това ще бъде под формата на подкрепа за Украйна, която да подпомогне обслужването и изплащането на всички заеми от Г-7.

Заемът по макрофинансовата помощ до 35 милиарда евро е вноската на ЕС към заема на Г-7, който е до 45 милиарда. Новата МФП ще бъде обвързана с политически условия, включени в Механизма за Украйна, по-специално Плана за Украйна. Системите за управление и контрол, предложени в рамките на Плана за Украйна, и специалните клаузи за предотвратяване на измами и други нередности също ще бъдат прилагани по отношение на МФП.

Заемът от ЕС за финансиране на извънредния заем за МФП за Украйна ще бъдат гарантирани от средствата в европейския бюджет.

Очаква се този заем да бъде наличен за Украйна преди края на 2024 г. и срокът му да бъде най-малко 45 години.

Приети бяха и нови правила, предвиждащи 95 на сто от приходите, генерирани от централните депозитари в ЕС заради блокирането на руските суверенни активи и прехвърлени в Съюза, да бъдат насочени към европейския бюджет и използвани за Механизма за сътрудничество по заемите за Украйна. Парите ще бъдат отпуснати по МСЗУ под формата на финансова помощ за обкрлужването и изплащането на заемине. Останалите 5 на сто от приходите ще продължават да бъдат насочвани към Европейския механизъм за подкрепа на мира (ЕМПМ).

Насочването ще започне от втората половина на 2025 г. То ще бъде към второто двугодишно плащане на финансовите вноски, което ще бъде направено догодина.

Приетият законодателен акт ще влезе в сила в деня след публикуването му в Официалния вестник на ЕС.