Министерският съвет взе решение да бъде открито Духовно училище с профил природни науки и профилираща подготовка по чужди езици. То ще бъде в София, като в него ще се обучават ученици от VIII до XII клас.

Такова съобщение дойде вчера от Министерския съвет (МС) след редовното му заседание. В него се посочва още, че ще се учи по утвърдения типов учебен план и учебни програми.

В задължителната подготовка учениците ще изучават всички общообразователни предмети - български език и литература, чужд език, математика, информационни технологии, история и цивилизация, география и икономика, философия, гражданско образование, биология и здравно образование, физика и астрономия, химия и опазване на околната среда, музика, изобразително изкуство, физическо възпитание и спорт.

Училището ще бъде открито от учебната 2024/2025 година, като образователният процес ще започне с една паралелка от 24 осмокласници.

И толкова. Повече подробности не бяха съобщени - нито за какво духовно училище става въпрос точно, нито дори локацията му в столицата, при все че отваря врати скоро, нито по чия инициатива се внася.

Предложението към МС е на Министерство на образованието и науката (МОН). Неофициално Клуб Z получи от МОН потвърждение, че става въпрос за духовно училище към Главно мюфтийство.

Отговор от МОН

След отправено запитване днес от просветното ведомство ни отговориха, че училището ще бъде в София, в район Надежда (ул. Република номер 10), като в него ще се обучават ученици от VIII до XII клас по утвърдения типов учебен план и учебни програми.

Повтарят се общообразователните предмети, изброени по-горе като част от задължителната подготовка. 

Съгласно законовия ред духовните училища се откриват, преобразуват и променят по искане на централен орган на признатата религиозна институция в страната. В случая искане за откриване на ново училище е постъпило от Главното мюфтийство. Към него са приложени и всички необходими документи и становища от различни ведомства и институции, които се изискват за извършване на процедурата, се посочва в отговора от МОН до Клуб Z.

Още през май служебният премиер Димитър Главчев и просветният министър Галин Цоков поеха ангажимент за даване на зелена светлина на ново училище към мюсюлманското вероизповедание - в София (освен Висшия ислямски институт, такива има в три населени места). Тогава те се срещнаха с главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи. 

"Премиерът Главчев изрази принципна подкрепа за общи инициативи, които да възпитават в децата познаване на различните култури и обичаи. Обсъдено бе и функционирането на трите духовни училища към Главното мюфтийство в Момчилград, Шумен и Русе. Те провеждат обучение по утвърдените програми на МОН, а министерството контролира дейността им чрез регионалните управления по образование. На контрол подлежи и обучението по религия ислям, което следва нашата ортодоксална мюсюлманска общност.

Д-р Хаджи сподели как се осъществява обучението на децата в тях и съчетаването на светското с духовното образование. В тази връзка той сподели и че са подадени документи в МОН за разкриване на нова образователна институция - в София.

Премиерът Главчев увери, че могат да разчитат на подкрепа на държавата за максимално бързи административни срокове и процедури. Участниците в срещата обсъдиха и възможността за акредитиране на Висшия ислямски институт като висше училище по Закона за висшето образование. Министър Цоков обясни какви са изискванията и стъпките за изпълнение на законовите разпоредби, за да стане това възможно", гласи официалното съобщение на МС от май т.г.