„С огромно възмущение и безпокойство се обръщам към вас по повод безпрецедентния и варварски акт на насилие, извършен от нашите политически опоненти – запалването на базата на Себахатин Халил, трети в листата на Алианс за права и свободи (АПС), в село Долно Черковище, община Стамболово.“

Това обяви (съ)председателят на ДПС Джевдет Чакъров, цитиран от АПС във фейсбук.

„Този случай и други подобни случаи са не само атака срещу Алианс за права и свободи, но и срещу свободата, демокрацията и правото на всеки гражданин да изрази своето мнение и да подкрепи онези, които смята за достойни. Опитват се да ни сплашат, да ни накарат да се поддадем на страха и омразата, но ние сме силни и решителни. Демокрацията не може да бъде унищожена с огън и насилие. Нека не забравяме, че нашата сила е в нашето единство и в нашето убеждение, че справедливостта и истината винаги ще надделеят“, заявява още Джевдет Чакъров.

Той призовава симпатизантите и актива на формацията „да не позволявате страхът да ви контролира“.

„Важно е сега, повече от всякога, да излезем и да покажем, че не се поддаваме на терор. Гласът на всеки един от нас има значение. Излезте и гласувайте! Покажете, че нашата вяра в свободата и правото на избор е по-силна от всякакви опити за потискане и сплашване. Нека заедно да отстоим правото си да живеем в една по-справедлива и демократична страна. Вашият глас е вашата сила. Не им позволявайте да го заглушат!“, заключава той.

Джевдет Чакъров не споменава от кого не трябва да се страхуват. Но по подразбиране това следва да са другият (съ)председател на ДПС Делян Пеевски и неговата коалиция „ДПС – Ново начало“. След разкола в партията тя се разцепи и се явява в два конкурентни коалиционни формата на предстоящите на 27 октомври парламентарни избори. Зарада враждата между тях през последните седмици се стигна до побоища, арести и постоянни оплаквания от страна на АПС (водена от почетния председател на ДПС Ахмед Доган), че Пеевски е овладял институциите и по-конкретно прокуратурата и МВР.

Разследва се умишлен палеж

Иначе, по конкретния случай със Себахатин Халил (според регистъра на кандидатите на ЦИК малкото му име е Себахтин) от кратко съобщение на МВР става ясно, че е имало пожар на сеновал в село Долно Черковище, област Хасково:

„Около 01:00 часа тази сутрин пламва навес със слама в селото. Огънят тръгва от две места (?!) При този случай също едната версия, по която се работи, е умишлен палеж.“

На запитване на Клуб Z от областната полиция отговориха, че засега нямат повече информация, тъй като е твърде рано и текат огледи.

От прокуратурата също нямат съобщение за станалото. От свои източници обаче Клуб Z разбра, че на мястото на сеновала, който включва и селскостопански постройки, е извършен многочасов оглед – чак до късния следобед.

По случая тепърва ще работи Районна прокуратура - Хасково, тъй като в Стамболово няма такава.