Социалната платформа за бизнес отношения LinkedIn е изправена пред сериозно финансово наказание от €310 милиона в ЕС, съощи Digital Trends.

Глобата идва след решение на Ирландската комисия за защита на данните (DPC). Социалната мрежа е нарушила регламента GDPR, като е обработвала лични данни на потребителите за поведенчески анализи и таргетирана реклама без надлежно съгласие или правно основание.

Разследването на LinkedIn е започнало през 2018 г., въз основа на жалба от френската организация La Quadrature du Net, и е част от продължаващите усилия на ЕС да наложи спазването на новите регулации за защита на личните данни.

LinkedIn е задължена да промени практиките си и да осигури спазването на изискванията за прозрачност и законност при обработката на лични данни.

Това е само една от многото високи глоби, наложени на технологични гиганти през последните години. През май 2023 г. Meta беше глобена с рекордните €1.2 милиарда за прехвърляне на лични данни на европейски потребители в САЩ без адекватна защита на информацията. През 2021 г. Amazon също беше санкционирана със €746 милиона за нарушение на правилата за обработка на лични данни и неправомерно използване на потребителски профили за рекламни цели.

Други значителни санкции включват глобата от €405 милиона срещу Instagram през 2022 г. за неспазване на защитата на данните на деца и глобата от €225 милиона срещу WhatsApp за недостатъчна прозрачност относно споделянето на потребителска информация с други компании на Meta.

Този материал е написан с помощта на изкуствен интелект под контрола и редакцията на поне двама журналисти от Клуб Z. Материалът е част от проекта "От мястото на събитието предава AI".