Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев изложи пред бТВ условията, при които "Продължаваме промяната - Демократична България" биха преговаряли с ГЕРБ за правителство. Най-важното условие е да се приемат трите антикорупционни закона, които са свързано с Плана за възстановяване и устойчивост. Тези закони са предложени отдавна, но от ГЕРБ отказват да ги подкрепят.

Според Василев преди приемането на тези закони няма да има никакви преговори. Той обясни, че чрез приемането на тези закони от ГЕРБ ще докажат, че са се откъснали от влиянието на Делян Пеевски.

"Много ясно сме заявили, че Делян Пеевски не трябва да е в никакво правителство. Правосъдната реформа трябва да се завърши и най-накрая държавата да се управлява по закони, а не с телефонни обаждания", заяви Василев.

Той потвърди позицията на "Продължаваме промяната - Демократична България", че Бойко Борисов не може да бъде премиер, ако се очаква тяхната подкрепа за кабинета.

"Преди да тръгнем да редим кабинет, трябва ГЕРБ да докажат две неща - че са се отървали от влиянието на Пеевски в тяхната партия и най-накрая след четири години опити да тръгне правосъдната реформа", категоричен бе Василев.

Според него трябва да се спре и "това състезание с един участник за главния прокурор".

"Видяхме, че хартията, която се подписва с ГЕРБ, нищо не значи. Когато тръгна ротацията, идеята беше цялото това законодателство да бъде прието. 60 бяха приети, тези три не бяха и те станаха ябълката на раздора и ГЕРБ бламираха собствения си премиер Мария Габриел, само и само тези закони да не бъдат приети", припомни Василев.

Според него ГЕРБ не приемат трите закона, защото Делян Пеевски не им позволява и защото ги е страх да тръгне антикорупционни законодателство в България.

"Ако "Възраждане" или БСП, например, подкрепят закон, който е смислен, нямам проблеми да приемем подкрепа от тях за смислено законодателство", каза още Василев.

Но отрече възможността да има общо управление с "Възраждане", защото те искат България да се придвижва на Изток, а "Продължаваме промяната - Демократична България" се опитва да я придвижва на Запад.