Правителство с пълен мандат? Или с непълен? И с чий мандат - на първия, втория, на трети? Коалиционно правителство? Правителство на малцинството? Правителство изобщо? Партиец премиер, или пък равноотдалечен - дипломат, юрист, икономист, академик? Министри, излъчени от партиите, или пък еднолично от премиера. Политици или експерти неполитици да са? Стигат ли двама, или трябва трети, дори четвърти. Кой ще е третият (или четвъртият)? Може ли да се работи с Пеевски? А с Костадинов? Ами с Доган?

Всички тези въпроси предхождат седмите поред предсрочни парламентарни избори, които ще се произведат тази неделя. Макар дежурният отговор да е "избирателите ще решат", все пак представителите на формациите дават известни заявки в кампанията как си представят бъдеща формула на властта. В следващите редове ще ги обобщим (вземайки предвид последните социологически проучвания, които показат седем сигурни партии и коалиции в новия 51-ви парламент).

Тази сутрин в ефира на бТВ се проведе заключителен дебат между ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България", двете първи политически сили, според моментната социологическа картина. От страна на ГЕРБ участваха Росен Желязков и Делян Добрев, а от страна на ПП-ДБ - Николай Денков (ПП) и Кристина Петкова (ДСБ/ДБ). Казаното от тях в най-голяма степен очерта структурирано визиите и на двете формации за потенциално правителство, разхвърляни иначе "на парче" в хода на кампанията.

ГЕРБ - Коалиция само с ПП-ДБ. Правителство на малцинството

Желязков описа три варианта, подчертавайки, че ГЕРБ ще предложи единствено на ПП-ДБ съвместна коалиция с подписано коалиционно споразумение.

  1. Коалиция ГЕРБ-ПП-ДБ (при мнозинство в парламента от поне минимум изискуемите 121 народни представители);
  2. Правителство на малцинството само на ГЕРБ (при отказ на ПП-ДБ да подкрепи);
  3. Правителство на малцинството на ГЕРБ и ПП-ДБ с подписано коалиционно споразумение само между тях и разбирателство от кой трети/четвърти ще се търси подкрепа, но без коалиционно споразумение и с него/тях (ако двете първи формации нямат мнозинство от 121, каквато е електоралната картина в момента).

От думите на бившия председател на НС се разбра още, че ГЕРБ настоява за подкрепа в своя първи мандат.

"Ако ГЕРБ е първа политическа сила, ние ще очакваме подкрепа от втората политическа сила. Вярваме, че втората политическа сила ще бъде ПП-ДБ. Означава, че клетви, че няма да се подкрепи първият мандат в момента са изключително погрешни - за нахъсване на собствения електорат. 

Кабинетът трябва да изглежда по следния начин: ако получим подкрепа на втория, тогава заедно ще мислим, ако не ни достигат гласовете, кой да бъде трети или четвърти. Заедно, заедно. А не как го вижда ГЕРБ, или как го вижда ПП-ДБ.

Ако не получим подкрепа от втория, тогава ще предложим правителство на малцинството и ще очакваме подкрепа на база заявените от нас приоритети и стратегически цели.

Много е вероятно с ПП-ДБ също да нямаме абсолютно мнозинство. Тогава не е изключено да предложим съвместно правителство на малцинството, което да има коалиционна формула и да търси пак подкрепа, но не в коалиция с други политически сили.

Първият мандат е на победителя, ако вие победите, ние ще ви подкрепим. Това очакваме от вас."

От предходни изяви на представители на ГЕРБ, в т.ч. на лидера й Бойко Борисов, е ясно: партията е категорична, че редовно правителство в рамките на 51-вия парламент трябва да тръгне със заявката и споразумение за пълен управленски мандат (т.е. четири години).

Премиерът за ГЕРБ: Борисов. Но само при над 80 депутати

Спорен момент по време на цялата кампания е различната визия на ГЕРБ и ПП-ДБ относно фигурата на премиера. За първите трябва да е политическа фигура, а по-добър от Бойко Борисов нямало, за вторите - трябва да е обществена фигура, ползваща се с обществено доверие и да няма тяснопартийни връзки към днешна дата. Днес Желязков привнесе някои нюанси.

"Ако имаме 80 плюс депутати, ще предложим Бойко Борисов."

Но при варианта за кабинет на малцинството с ПП-ДБ допусна:

"Тогава темата с равноотдалечен премиер трябва да придобие характеристиките на равноприближен премиер. Трябва фигурата да носи политическа отговорност (т.е. все пак да е "политическо лице").

ПП-ДБ - първо програма, после коалиция

По време на цялата кампания от ПП-ДБ нито веднъж не отрекоха изначално колаборация с ГЕРБ след вота, като днес Николай Денков даде да се разбере, че в обединението са си извадили някои поуки от т.нар. сглобка и не отхвърли възможността за коалиция. Но не се съгласи подкрепата от ПП да дойде "на сляпо".

"Съгласен, че трябва много по-ясно да се разпише какви са ангажиментите. Трябва да е ясно кой ще носи политическата отговорност сега. Това правителство трябва да има ясен мандат от ангажименти и да е ясно, ако не се изпълнят, коя политическа сила не ги е изпълнила.

Първо - какви са целите и задачите. Второ - да бъдат записани в програмен документ, по който да започнем да преговаряме.

Логиката "първият трябва да бъде подкрепен" не е логиката на демокрацията. Мандатът трябва да получи този, който може да намери подкрепа", заяви Денков и отново изброи приоритетите на обединението - да бъдат приети законите по ПВУ, правилата за антикорупционната комисия.

Но после уточни: "Аз не казах, че няма да подкрепим първия мандат, а че който и да е, това (преговорите) трябва да става публично. Първият мандат е общ - да седнем да говорим по програма и премиер и тогава при президента".

Борисов премиер? - Отсега няма подкрепа

От ПП-ДБ са категорични:

"Предлагайки Борисов за премиер, още отсега отрязвате нашата подкрепа".

Както е известно, оттам отдавна рисуват профил на дипломат, бивш Конституционен съдия, икономист..., като и днес Денков призна, че е разговарял с хора с подобен профил, но отказа да назове имена. Но допусна, че не е задължително никога да не е имал досег с политиката, препращайки към настояването на Росен Желязков човекът все пак да е "политическо лице".

"Политическо лице - зависи какво дефинира ГЕРБ. Абсолютно неприемливо за нас е Борисов да е премиер. Човек с обществен опит, юрист, икономист, участвал в обществения живот, да познава как работи политиката, но да не е тясно свързан с която и да е било партия днес. Може да е участвал в партийния живот преди години", посочи бившият премиер.

Що се отнася до министрите. Доскоро от ПП-ДБ развиваха тезата, че те трябва да са посочени от равноотдалечения министър-председател. Вчера обаче в интервю за Нова тв лидерът на ДСБ Атанас Атанасов уточни, че министрите може да са предложения на потенциално управляващите партии, но трябва да са одобрени от премиера.

От обединението обаче засега нямат еднозначен отговор на въпроса за продължителността на управлението. В подкаста на Клуб Z - "Z-Каст" Ивайло Мирчев (Да, България/ДБ) посочи миналата седмица, че според него все още не трябва да се говори за пълен 4-годишен мандат.

Слонът в стаята - къде е Пеевски?

Без изненади, конструктивният тон на днешния дебат бе нарушен от въпроса, който съпровожда цялата предизборна кампания (дори още преди официалния й старт) смята ли ГЕРБ да работи с ДПС на Делян Пеевски. Както е известно, ГЕРБ не отговаря на този въпрос, като още преди кампанията Борисов забрани на съпартийците си да говорят по темата с разцеплението в Движението.

"С Пеевски сме казали, че няма да правим нищо общо - с ДПС на Пеевски", "ДПС и "Възраждане" са червени линии, вие какво мислите?"

"Аз чакам отговор на въпроса с Пеевски и неговото ДПС и с "Възраждане" вие ще преговаряте ли, очаквате ли подкрепа от тях и как си представяте това правителство на малцинството, в което вие ще кажете какво ще се случва и очаквате някой друг да го гласува" - попитаха Денков и Кристина Петкова.

Последното е в контекста на заявката на ГЕРБ, че с ПП-ДБ може да има коалиция, но не и с третия (четвъртия). Това не изключва своеобразен римейк на ситуацията в миналия парламент, когато Пеевски се вклини (бе вклинен, или и двете) в съвместното управление, наречено "сглобка".

"Ако преговаряме и вече сме в коалиция, уточнена с вас за подкрепа на политиките, които изповядваме, тогава ще преговаряме заедно с който решите, че е удачно.

Ако не искате, няма да преговаряме за коалиция с друг, правим правителство на малцинството", отвърна Желязков.

А правителство на малцинството изключва ли подкрепа от Пеевски и "Възраждане"?

"Правителство на малцинството е правителство на плаващите мнозинства. Това не го желаем." (Желязков)

"Чухме, че сте готови да работите с Пеевски с Борисов премиер" - констатира Денков в опит за обобщение. 

Но пък вчера Атанасов се съгласи с концепцията на ГЕРБ: "Заедно трябва да го търсим третия, ако се разберем с ГЕРБ".

"Възраждане" - има кабинет, няма план

Засега ПП-ДБ и "Възраждане" си оспорват второто място, според социологическите агенции, като преднината на обединението е в рамките на статистическата грешка. Това означава, че проруската партия може и да стане втора, следователно при провал на първия мандат, тя да получи автоматично втория.

Как обаче лидерът й Костадин Костадинов си представя управленска формула и до днес остава неясно. Това е видно и от последната предизборна изява на Костадинов, днес в ефира на Нова тв.

"Разполагаме със състав на кабинет", разбра само зрителят, преди той да влезе в спор с водещите какво благоденствие ще настане, ако влезем в БРИКС.

Кой е кандидатът на "Възраждане" за премиер в този разполагаем състав на МС - Костадинов не отговори.

Разбра се само, че с мандата на партията му тя можела да разговаря с "всички без Пеевски".

Разбра се също така, че в момента "Възраждане" не води предварителни разговори с никого. Но бе изтъкнато, че всички искат да разговарят с нея. Преди месеци с нея си говорили и ГЕРБ, и ПП-ДБ, и "Има такъв народ".

Както е описано горе, ПП-ДБ определи партията като "червена линия". Неотдавна това направи и Бойко Борисов, като обяви: "Отказваме се от бъдеща работа с "Възраждане" заради посещението в Москва", визирайки воаяжа на Костадинов и компания на форум на Путиновата "Единна Русия" по-рано тази година. От дебата по бТВ днес обаче не стана еднозначно ясно дали "отказът" още е валиден.

"Алианс за права и свободи" и "ДПС-Ново начало" - тишина

"Алианс за права и свободи" (Доган) има малка преднина в социологическите проучвания на "новото начало" на Пеевски, но и да се получи обратното, публичността няма отговор от нито една от двете формации как си представя бъдещо управление и евентуалната си роля в него.

Пресцентровете и фен страниците на АПС и ДПС-НН не съобщават за визиите на лидерите си, а само за това как върви кампанията по места. Доган и Пеевски традиционно не дават интервюта, не участват в дебати. Не ги виждаме и да обикалят населени места, да се здрависват със симпатизанти.

Не е известно каква е позицията на ГЕРБ и за двете като потенциални партньори при подкрепа за правителство.

ПП-ДБ очерта Пеевската фракция като червена линия, но не изключва взаимодействие с АПС, с уговорката: "Ако дадат гласове за мнозинство, добре дошли. Но не бива да получават никаква реална власт." (Атанас Атанасов). 

"Възраждане" отрича Пеевски, "Има такъв народ" също. БСП също декларира публично отрицание.

"БСП- Обединена левица" - мъглявина

Мъгляво е и при коалицията "БСП - Обединена левица". Социалистите имат временно ръководство, като до момента артикулираната от него визия е за "експертно правителство" и "преходно правителство".

"Това не означава, че няма да има политически профил, да е ясно кой носи отговорност (т.е. да има парламентарна подкрепа)" - уточни временният председател на БСП Атанас Зафиров в Нова нюз.

По отношение на равноотдалечения премиер пък отбеляза: "Ние сме принципно поддръжници на подобен подход."

Оттам нататък, ще подкрепи ли БСП управление, в т.ч. на ГЕРБ - при все, че с нея, както и с ДПС, има решение на конгрес да не работи, Зафиров се позова на това, че Столетницата е партия с колективни органи, които ще решат тези въпроси. Както и че "БСП - Обединена левица" е коалиция, в която решенията се взимат на коалиционен съвет.

Но пък като червена линия очерта българската военна помощ за Украйна. И в същото време подчерта, че съвместното управление с ПП и ДБ в кабинета "Петков" е довело до ползи в социален аспект - безплатни детски градини и ясли и безплатни учебници.

Още през септември Бойко Борисов обяви, че  възможното следизборно управление е ГЕРБ, партиите от "сглобката" плюс "Има такъв народ" и БСП. Иначе ГЕРБ има декларация, приета на конгрес, подобно на левицата, която изключва съвместна работа с нея. Тя касае единствено БСП, макар наскоро в тв интервю Тома Биков да добави и ДПС.

"Има такъв народ" - само една червена линия - Пеевски

В тази кампания от ИТН изтъкват колко много формации са отишли на разговори с тях при опита им с връчения  трети мандат да го реализират. Оттам също изповядват тезата за експертно правителство. И също поставят само една червена линия - Делян Пеевски.

Към момента партията на Станислав Трифонов не е изключена като възможен партньор нито от ГЕРБ, нито от ПП-ДБ, макар именно тя да свали правителството "Петков" и въпреки публичното говорене на Тошко Йорданов предимно и само срещу ПП.

"Ще се водят нови разговори, надявам се да има достатъчно разум. В цялата каша, в която сме се набъркали, и с "Демократична България", и с "Продължаваме промяната", и с БСП, и с ГЕРБ има общи неща, за които всички са съгласни. Тоест, глупаво е при положение, че има общи неща, които всички знаем как трябва да се направят, да няма кабинет поне за известен период във време", заяви Йорданов при едно от последните си тв интервюта.