42 на сто от безработните в България, регистрирани в бюрата по труда, са на 50 години и повече. Това са близо 62 хиляди души, съобщи изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Смилен Вълов, цитиран от БНР.

"Агенция по заетостта целево работи с тези хора. Ние предлагаме редица програми и мерки, които предлагат субсидирана заетост за работодателите. Тази година почти 7 000 човека от тази възрастова група са се възползвали от тези програми и мерки. Съответно ние предлагаме и обучение. В момента вървят професионална квалификация, езикови обучения, които са изцяло безплатни и може всеки един да се включи в тях", обясни Вълов.

Мениджърката "Партньорства и обучения" в платформата “Кариерни възможности за хора 50+” Мая Цанева обърна внимание на това, че населението на Европа и България е изключително застаряващо.

"Поколението бейби бумърите и следващото поколение, родени след 1980 година, са може би първите, които изпитват най-силно стреса от това, че промяната на трудовия пазар и икономиката предполага изключително динамична нужда от преквалификация и търсене на нови хоризонти. (...) Акцентираме върху тези хора, защото според изследвания, включително на ЕС, те са новият сребърен капитал на Европа", каза Цанева, цитирана от БНР.

Необходимо е работодателите, социалната система и обществото да преосмислят мнението си за мястото на хората в зряла, пенсионна и предпенсионна възраст в икономиката, коментира Цанева. 

И обясни, че дискриминацията съществува по много причини. Има много работни позиции, които изисква повече енергия или опит, което налага избиране на кандидати в определена възраст, посочя тя. "Но съчетанието на работа с високи технологии и дигитални умения, както и меки умения, предполага съчетание с опит и образование, което е при хора в определена възраст", допълни тя. Според нея има голям интерес към обученията за дигитални умения от възрастни граждани.

Експертката коментира още, че на трудовия пазар жените са по-уязвими.