Нетният месечен доход, необходим за издръжката на работещ човек в България, който живее самостоятелно, е 1454 лева. Данните са за третото тримесечие на годината, обхващащо месеците юли, август и септември. Това съобщиха Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и Институтът за социални и синдикални изследвания и обучение (ИССИО) към организацията. 

Лошата новина е, че сериозен процент от българите продължават да получават до 1000 лв., коментира председателят на синдиката Пламен Димитров. По думите му в тази категория попадат около 32% (844 000) от жителите на страната, които могат да се определят като „работещи бедни“. 

КНСБ е сравнила цените на храните в България с тези в 6 други европейски държави - Испания, Франция, Хърватия, Нидерландия, Германия и Румъния. Някои хранителни стоки у нас са по-скъпи в сравнение с тези страни, посочи директорът на ИССИО Любослав Костов. Той даде за пример прясното мляко, което у нас струва 1,75 евро, а в Испания - 1,07 евро. Пшенично брашно тип 500 в България е 0,92 евро, а в Испания – 0,71 евро, както и 0,78 евро в Румъния. 

Общата стойност на малката потребителска кошница за 20 стоки у нас е 57,32 евро, а в Румъния – 41,54 евро, според изследването на КНСБ. Сравнението показва, че българите, получаващи минимална работна заплата, могат да закупят кошницата с основните продукти най-малко пъти за месец – 8,3 пъти, отбелязаха още от синдикалната организация. 

Спрямо предишното тримесечие се отчита ръст на необходимата издръжка на работещ с 0,1%, като на годишна база тя е нараснала с 1,9 на сто. Необходими са 48 лв. повече за тричленно семейство, а за един работещ - още 27 лв., сравнено със септември миналата година.

Общо 2616 лв. са нужни за издръжката на тричленно семейство с двама възрастни и дете до 14 г., твърди се в изследването на синдикатите.

За две години ръстът е с 240 лв. нагоре за тричленното домакинство и 134 лв. за работещ, обобщиха от КНСБ, цитирани от БТА.

Цените на храните и на други стоки продължават да се увеличават

Пламен Димитров коментира още, че инфлацията в България се успокоява, но цените на някои стоки и услуги продължават да растат. Необходимият доход за храна и обществено хранене е 578 лв. на работещ. Показателят нараства с 1,1 на сто спрямо предишното тримесечие и с 2,8% на годишната база.

Лекарствата са поскъпнали с 3,5% на годишна база и с 0,1% на тримесечна. Лекарските услуги скачат с 5,9% на годишна база и с 0,7% за тримесечието.

Повишава се изкупната цена на слънчогледа (+21,1%) спрямо септември 2023 г., посочи зам.-директорката на ИССИО Виолета Иванова. Според нея това е индикация, че според производителите вероятно ще започне леко да нараства и цената на олиото. Намаление се отчита при изкупните цени на царевицата и хлебната пшеница. На световните пазари обаче цените на зърнените стоки се повишават, каза експертката.

Регистриран е ръст и при стойността на плодовете - най-голям е той при лимоните, зеленчуците, яйцата, млякото и млечните продукти.

Групата на нехранителните стоки и услуги през последното тримесечие е поевтиняла с 0,6 на сто, а на годишна база – с 1,3 на сто. Транспортът струва с 1,7% по-малко на тримесечна база, а на годишна – с 1,3 на сто. 

Стойността на т.нар. малка потребителска кошница от 20 жизненоважни стоки e поскъпнала с 2,2%, съобщи директорът на ИССИО Любослав Костов. Предното тримесечие увеличението е било около 4%, уточни той. Темпът на увеличаване на цените продължава, но с по-малка динамика, добави икономистът.

От КНСБ отново подчертаха, че минималната работна заплата трябва да е съотносима към заплатата за издръжка, за която е необходимо да се приеме конкретна дефиниция. От догодина МРЗ става 1077 лева.