Утре заставаме пред урните - поне тези от нас, които няма да отидат "за гъби" - и които сме малцинство. Кой е виновен за това - политиците или избирателите? Или може би най-апатичната предизборна кампания, водена някога? Ще демонстрираме ли поне някакво събуждане, или това е просто стъпка поредна от политическата криза?

По темата разговаряме в последния преди вота епизод на Z-Каст със социолога проф. Георги Фотев.

"Тази предизборна кампания беше дирижирано провалена — с цел да запази политическата инерция и апатия на обществото", смята той. "Медиите са овладени и не осъзнават своята отговорност към обществото. Политическите дебати са шум, вместо да са смислени дискусии."

Според проф. Фотев имаме критична нужда от защита на демокрацията и свободата на словото - но това е задача и за самите медии, които "допринасят за пасивността, като предоставят сцена на политици, които бягат от дебатите и не поемат отговорност."

Ключово за това да се възстанови гражданското самосъзнание и активност се крие в едно осъзнаване - че гласуването е най-чистия пример за политическо равенство - гласът на всеки е равен на този на всеки друг.

"Народът ни има нужда от самочувствие и достойнство. И на 27-и искам да кънти в ушите на хората следното нещо - една от най-висшите човешки добродетели е достойнството", отбеляза проф. Фотев. "Достойнството е сега - можеш да отложиш закуска, обед, не можеш да отложиш достойнството за утре. А гласуването е акт на достойнство."

  • Дали обаче сме готови да повярваме в собствения си глас?
  • Как може обществото да премине от пасивност към активност?
  • Способни ли сме да се спасим сами, или отново ще чакаме някой друг да го направи?

Отговорът на тези и други въпроси - гледайте и чуйте в новия, 174-ти епизод на Z-Каст:

Слушайте Z-Каст и в платформите SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.