Четири души, сред които и едно дете, са загинали тази нощ при руска ракетна атака срещу град Днипро в Югоизточна Украйна. Областните власти, цитирани от Франс прес, съобщават за още 20 ранени, включително и няколко непълнолетни.

Днипро е голям град на река Днепър, намиращ се сравнително далече от фронтовата линия, но който редовно е обект на въздушни атаки, посочва АФП, цитирана от БТА.

Осем души са в болница след ракетното нападение, извършено малко преди полунощ. Поразени са жилищни блокове и къщи, както и сгради на болница. На публикувани снимки се виждат сгради в руини, край които има отломки, както и стая в медицинско заведение с отнесени прозорци.

"След всичко, което беше казано в Казан, руските убийци се върнаха към старите си навици“, заяви днес украинският президент Володимир Зеленски, правейки препратка към срещата на върха на БРИКС, състояла се тази седмица.

Присъствието в Казан на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, който се срещна с руския президент Владимир Путин, ядоса Киев. Зеленски отказа да го приеме в Украйна заради посещението му в Русия, заявил е пред АФП висш представител на украинския президент.

Снощните удари показват, че върху Русия трябва да се упражни натиск, за да бъде тя принудена да прекрати терора и войната си, допълни Зеленски.

Съобщава се и за един загинал през нощта в Киевска област, както и за друг ранен, след като при нападение с дрон срещу жилищна сграда в украинската столица вчера загина тийнейджър.

Шефът на местната военна администрация Сергий Попко съобщи, че при вчерашното врязване на дрон в жилищен блок в Киев е предизвикан пожар. Непълнолетен младеж е починал, ранени са и други шестима, един от които е трябвало да бъде откаран в болница.

Това е 16-ият въздушен удар срещу столицата този месец, каза Попко.