За коалиция срещу Борисов и Пеевски се обяви лидерът на партия МЕЧ Радостин Василев. Днес той даде брифинг за медиите пред столичния храм "Св. Александър Невски".

МЕЧ за първи път влиза в Народното събрание - със скромен вот от около 4,6%.

Василев нападна почти всички основни политически играчи, но едновременно поиска и коалиция с част от тях.

Според него в 51-ото Народно събрание може да има мнозинство срещу ГЕРБ и ДПС, което да наброява между 140 и 150 народни представители.

Основната отговорност за сформирането на такова била на „Продължаваме промяната – Демократична България“, която е втора сила и може да получи втория проучвателен мандат за правителство (при провал на първия).

ПП-ДБ трябвало „да поканят всички останали, за да формира мнозинство срещу Борисов, Пеевски и Доган“.

Това означава, че в такава коалиция би следвало да участват и проруската радикална партия „Възраждане“, „Има такъв народ“ (ИТН) на Слави Трифонов (от която тръгна политическата кариера на самия Василев - б.р.), БСП, „Величие“.

„Това е битката, която трябва да бъде извървяна в България преди всички други реформи. Това мнозинство ще се окомплектова с антикорупционно законодателство, с отстраняване на (главния прокурор Борислав) Сарафов, с абсолютна атака към Висшия съдебен съвет и с абсолютната истина, която България трябва да отвоюва – да отстрани модела Борисов и Пеевски.

Ако ПП-ДБ не пожелаят, ако седнат на масата с Борисов, с Пеевски, с ИТН само, това означава, че те предпочитат скутовете пред анти-ГЕРБ-и-ДПС мнозинство“, заяви Радостин Василев.

След въпрос би ли подкрепил бившите си съпартийни от ИТН, той заяви:

„Тук става въпрос за коалиционно споразумение. Имаме едно единствено изискване – изискването е Министерството на вътрешните работи да бъде в МЕЧ, за да мога да въдворя в ред обещанията, които съм дал в предизборната кампания – да бъде на колене моделът на Борисов и Пеевски пред българския народ (Радостин Василев също така е и бивш спортен министър - б.р.)

Ние искаме само Министерството на вътрешните работи и ще го предложим на всички. И този, който получи третия мандат, ще получи същата оферта от нас. Време е Борисов и Пеевски - купувачите на гласове, да бъдат отстранени от сцената.“

Василев допусна, че и Доган може да подкрепи коалиция срещу Пеевски.

„Още на първия ден – ето аз излизам пред вас и ви казвам. Това е вариант за България. А пък ако... аз не вярвам, че ДПС на Доган не би подкрепило срещу Пеевски нещо подобно - може да мислим и за нещо повече“, изкоментира лидерът на МЕЧ.

Той даде заявка, че „аз и колегите с Борисов и Пеевски на една маса никога няма да седнем, и това не подлежи на коментар“.

„Аз се позиционирам винаги срещу мафията, така че Борисов и Пеевски ще бъдат винаги срещу нас застанали и ще има бой“, каза Радостин Василев.

„Ние видяхме, че могат да се купят и 270 хиляди гласа от Пеевски. Нали го видяхме всички заедно“, посочи още лидерът на МЕЧ.

Василев заяви, че самият той е готов да стане министър на вътрешните работи и тогава щяло да има операция „Чисти ръце“.

След въпрос как се позиционира спрямо войната на Русия срещу Украйна, той каза:

„Абсолютен неутралитет! Не очаквайте от нас да сме „Възраждане“. Ние нямаме такива амбиции. Те и те нямат, но лъжат българския народ, че имат.

Костадинов да се усмири и да отива да говори за правителство срещу Пеевски и срещу Борисов, а не да говори за БРИСК-МРИКС и неговите измишльотини.“

МЕЧ щяла да предложи още отпадане на депутатския имунитет и одържавяване на „Лукойл“.

Попитан дали би се коалирал с (бившите партии, от които бе депутат) „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ“, Радостин Василев заяви:

„Не, аз разказах какво бих направил – Министерство на вътрешните работи, анти-ГЕРБ-ДПС мнозинство, коалиционно споразумение – ама ясно, а не глупостите на Лена Бориславова.“

Към момента ПП-ДБ дават заявки, че биха влезли в мнозинство срещу Делян Пеевски, но с ГЕРБ – ако Борисов реши да промени отношението си към Пеевски. За ПП-ДБ коалиция с проруската „Възраждане“ е невъзможна.