В 51-ия парламент Коалиция „Алианс за права и свободи“ (АПС) призовава за конструктивен диалог между политическите партии за съставяне на стабилно правителство, изключващо „модела Пеевски", освободени институции от зависимости, за да живеем в свободна и демократична България. Това се посочва в обръщение на (съ)председателя на ДПС Джевдет Чакъров към членовете и симпатизантите на партията по повод преминалите парламентарни избори.

Крилото около Чакъров и почетния председател на ДПС Ахмед Доган на този вот се яви в алтернативен формат – АПС, срещу „ДПС – Ново начало“ на Делян Пеевски след разкола в партията.

„Алианс за права и свободи“ получава около 7.5% според междинните данни на ЦИК към момента. Формацията около Пеевски пък е с около 11.5%

„Изразявам своите благодарности към всички вас, които подкрепихте каузата и ценностите на Автентично ДПС с лидер д-р Ахмед Доган на изминалите парламентарни избори, въпреки масираните репресии и безпрецедентния натиск, на които бяхме подложени!“, посочва Джевдет Чакъров.

„Пътят на ДПС е определен от почетния председател д-р Ахмед Доган - той е и ще остане евроатлантически, и ние няма да се отклоним от него. ДПС няма да отстъпи от своя ценностен избор и ще продължава да следва каузата на основателите на партията, която отстояваме вече 35 години в името на нашето единство! Отправям и специални благодарности към нашите сънародници от Р Турция и страните в ЕС, които вярват в нашата кауза за свобода и демокрация и дадоха своята подкрепа за Алианс за права и свободи“, заявява още Джевдет Чакъров, цитиран от пресцентъра на АПС.