Откъде дойдоха гласовете за МЕЧ?

Отговор на този въпрос дават електоралните профили от екзитпола на "Галъп" на 27 октомври.

Около 40 хиляди са гласоподавателите, които и на 9 юни са гласували за партията на Радостин Василев, и сега са потвърдили вота си. Останалите гласове от общо над 110 хиляди, които формацията спечели в неделя, идват главно от избрали преди това опцията „Не подкрепям никого“, негласували или бивши гласоподаватели на основните партии. Това е класически несистемен протестен вот, който се насочва на принципа "против". Както при други подобни партии, оказва се, че при МЕЧ има висок дял на млади хора – повече от една пета от вота за партията идва от 18-30-годишни при средно участие на младите в целия вот от около 15%, посочват от агенцията. 

Млада е по традиция и структурата на вота „Не подкрепям никого“.

Като вече не толкова нова формация, „Величие“ не показва и чак толкова млада структура, както преди три месеца. Но и сега партията има експозиция към икономически активни възрасти и областни градове. Отново, според местоживеенето, вотът за тази партия продължава да наподобява, например, структурата на вота за друга започнала като протестна партия – ИТН.   

Заедно с младата структура обикновено идват и по-високите дялове мъжки вот. Тук по-радикалните формации традиционно печелят. Пример обикновено е и „Възраждане“.

Сред най-високите образователни групи пък по традиция добре са поставени формации като ПП-ДБ и „Синя България“. Делът на висшистите във вота за двете формации е по над 70%.

ГЕРБ-СДС показва структура на вота, максимално приближена до обобщената структура на гласуването в България.