„Левски“ навлезе в добра серия от две поредни загуби плюс равенство преди това, но въпреки финалния си спринт „сините“ останаха в първата седмица след края на редовния сезон. И за добро или зло ще спорят с „Лудогорец“ и „Литекс“ вместо с „Нефтохимик“ и „Любимец“ до края на шампионата.

Сега сериозно. Шансовете на „Левски“ да се класира за евротурнирите през „А“ група са също толкова големи, колкото и тези на България да спечели световното в Бразилия това лято. И Купата на България се явява нещо като спасителна сламка за Тодор Батков и тези под него по вертикала. Иначе всеки ден ще четем гневни декларации на Феновете с по десет правописни грешки, а и не само.

Спасителните сламки обаче са две – едната е „синя“, а другата е с жълточерен цвят. В сряда на „Герена“ „Левски“ среща „Ботев“ Пловдив в четвъртфинал за купата. Гостите са само на две точки пред „сините“ в класирането, а са поне пет пъти по-подреден клуб. Т.е. цялото напрежение е върху треньора Станимир Стоилов.

От „Ботев“ се очакваше да спори за титлата през този сезон, а вместо това в един момент „канарчетата“ се озоваха седми в класирането. ЦСКА, който не знаеше в коя група ще започне първенството, е в по-добра позиция да финишира трети през май. „Литекс“ с младежите се бори за титлата, а Стоилов пада два пъти от „Любимец“. Просто нещата на „Колежа“ не вървят така, както би им се искало на „жълточерните“ фенове. А и на собственика Цветан Василев, който показа жълт картон на Мъри с намека за място в Европа в края на сезона.

Жълтото ще се затопли в червено, ако Стоилов не изпълни целта си

Мъри е в устата на всички журналисти и специалисти, едва ли не по-добър треньор не сме имали никога. Всичко това заради едни – безспорни, без съмнение – успехи с „Левски“ преди вече близо десет години. А фактите говорят друго. Провал в „Литекс“. Грандиозен провал в националния отбор. Провал в Кипър. Провал в „Левски“ дори след големите успехи със „сините“. Към нов провал Мъри се е запътил и сега, начело на перфектния откъм организация „Ботев“ Пловдив.

И какво излиза? Че може би Стоилов не е чак толкова велик, какъвто го изкарват. По-скоро какъвто искат да вярваме, че е. Но в България този номер минава – хвърлете един поглед към стадион „Българска армия“ и човека на треньорската скамейка, известен и като Екзекутора на „Ливърпул“. Да, преди 30 години... А само за статистиката: срещу графата "брой победи" на Екзекутора в Европа стои цифрата нула.

Има и идеален сценарий, разбира се. „Левски“ взима купата, а „Ботев“ се окичва с бронзовите медали в първенството. Има и друг сценарий - „Левски“ пада от „Ботев“ и доиграва сезона. А има и трети сценарий. През лятото, на „Герена“, пред журналисти, камери и микрофони Тодор Батков да обяви новия треньор на отбора – Станимир Стоилов, който ще работи заедно със спортния директор – Георги Иванов-Гонзо, за да се върне „Левски“ там, където му е мястото.