Дали реформаторите преяждат с власт? Това е въпросът от последните дни. Ако се вярва на ДПС и Георги Първанов реформаторското преяждане минава всякакви граници.

Факт е, че Реформаторският блок има 23-ма депутати. От една страна това е скромно постижение, но от друга е успех, като се има предвид, че става дума за една нова формация, чиито лидери в по-голямата си част са малко познати лица.

Със сигурност това е първият случай в историята на прехода, в който малко над 20 депутати имат цели 7 министри. Властта на реформаторите обаче е по-голяма и е отвъд формалните числа.

Блокът е онази формация, която в най-голяма степен изразява интересите на хората, които спонтанно излязоха на протест срещу назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. И политическото му бъдеще е гарантирано, докато успява да го прави.

Макар и само с 23-ма депутати именно реформаторите са онези, които в много случаи санкционират едно или друго решение. По тази причина лидерът на ДПС Лютви Местан ехидно ги нарича "цензори" на Бойко Борисов.

Именно мнението на реформаторите бе решаващо в някои от най-спорните казуси, възникнали по време на настоящото управление. Например - да се оздравява ли КТБ, да се прехвърлят ли пари от частните пенсионни фондове в НОИ, да се сменя ли главният секретар на МВР... Властта на реформаторите е сериозна, защото в голяма степен произтича от онези, които се събраха на 14 юни 2013 г. пред МС.

Премиерът Борисов знае това. И не случайно се опита да омаловажи протеста обяснявайки, че като е изтеглил хората на ГЕРБ на улицата са останали 100 души. Известно е, че в първите дни на протеста, когато той бе най-мащабен и най-автентичен, ГЕРБ ги нямаше. Всъщност в тези първи дни на жълтите павета герберите бяха не по-малко освирквани от другите партии. Освен това масовка е едно, а автентичност съвсем друго.

Реформаторите могат да загубят огромната си власт само по един начин - ако преядат с нея. И в този смисъл казуси като новия състав за Комисията за защита на потребителите, където има сериозни съмнения за шуробаджанащина от страна на партии в блока, би трябвало да се избягват. Нито Първанов, нито ДПС, нито БСП, нито дори ГЕРБ могат да направят на реформаторите това, което те могат да си направят сами.