- Г-н Балтажи, какво се случи за тази една година от насилственото присъединяване на Крим към русия?

- Да започнем от филма "Крим. Пътят към родината", който руската телевизия излъчи изцяло на 15 март. По принцип в него за нас, украинците, няма нищо ново. В него е вкарана цялата информация за тази военна авантюра срещу Крим, извършена от ръководството и спецслужбитне на Русия. И тя свидетелства, че това е била една много добре подготвена операция. Другото, което за мене е много важно, е, че руският президент признава своята лична отговорност за това военно престъпление срещу Украйна. Той дори се гордее с това, с новите видове руско оръжие. 

Нека си спомним, че той в началото отричаше там да има руски войници. Казваше, че всеки може да си купи униформа в магазин и т.н. После призна, че е имало руски войници. А сега говори, че Крим е историческа част от Русия и че войските са били пратени само за да подкрепят свободното волеизлияние на кримския народ. С тази цел са били изолирани украинските военни части - да не пречат на волеизлиянието.

Не чухме нито дума за това, че Украйна е суверенна държава. Че Руската федерация е поела задължението по Спогодбата за приятелство и сътрудничество с Украйна за признаването на териториалната й цялост. Нито дума за конституцията на Украйна, според която всеки един референдум не може да се проведе без съгласуване с Киев. Не чухме и дума за нормите на международното право, включително и за Будапещенския меморандум, които бяха погазени.

Има и много аргументи, свидетелстващи, че това е отдавна подготвена операция с митичната цел защита на рускоговорещите от митични бандеровци и фашисти, които би трябвало да дойдат въоръжени до зъби със специален влак и т.н.Този влак обаче дойде празен. Демонизира се дясната част на политическия спектър, не само "Десен сектор", който възникна на Майдана. "Десен сектор"  в никакъв случай не диктува политиката на правителството ни, а през изборите партия "Свобода" не вкара свои представители в парламента по партийни листи.

Целият филм за Крим е море от лъжа, манипулации и цинизъм. И затова украинското правителство стигна до извод, признанията на г-н Путин заслужават да бъдат предоставени като допълнителни свидетелства пред трибунала в Хага.

Питате какво стана за една година в Крим. Вместо да видим процъфтяването, което обеща руското ръководство, има дълбока икономическа криза. Фактически Крим е откъснат от континентална Украйна. Това създава проблеми за инфраструктурното осигуряване на живота там. За една година бе откраднато много - нека назоваваме нещата с истинските им имена. Имахме украински предприятия, санаториуми, добив на газ. Украйна много инвестира във всичко това от 1954 г. насам. Но според логиката на Путин през 1991 г. Крим е бил откраднат от Русия. Не знам откъде иде тази логика, но обективната реалност бе разпадането на СССР през 1991 г. и разделянето му на самостоятелни държави. Сред тях бе и Руската федерация, която Украйна подкрепи. През 1993 г., когато имаше напрежение около Севастопол, руското ръководство не приблегна до такива методи като сегашните. Защото тогава украинската армия беше не по-малка и силна от тази на Германия.

Но днес, когато армията ни е достатъчно съсипана до голяма степен благодарение на "помощта" на Русия, същата тази Русия си позволява този акт на международен бандитизъм.

Русия говореше за защита на рускоговорещите в Крим. Но там живеят не само руснаци. Единствен корен народ на полуострова са кримските татари. Там има украинци, българи, гърци и много други етноси. И ние, за голямо съжаление, имаме данни за брутално нарушаване на правата им. Най-вече на татарите и украинците. Т.е. на онези, които категорично отхвърлиха идеята на аншлуса. Сещам се сега за кинрижисьора Олег Сенцов, отвлечен от руските спецслужби и държан в затвора в Москва. Знаете, той е почетен член на журито на международния кинофестивал "София филм фест". И като него има десетки други. Най-яркият пример е военнослужещата Надежда Савченко.

- А на българите в Крим правата нарушават ли се?

- В Крим живеят около 4000 българи. Естествено е, че част от тях са участвали в референдума и са гласували за присъединяването към Русия. Ръководителят им Иван Абажер също е гласувал и дори е бил „наблюдател“. Не сме щастливи от това.

За мен това е неразбираемо. Крим беше перла. Никой не е усещал там притеснения. Най-малко руснаците, които имат пълно превъзходство от 60 и повече на сто на медийния пазар. На полуострова има  200 руски училища и само 20 украински.

Тези хора всъщност са без родина. Днес са гласували за присъединяване към Русия. Утре обаче не можете да бъдете сигурни как ще гласуват, ако някоя друга държава им предложи по-висока заплата.

- Българите ли имате предвид?

- Това важи за всички. Дажи, ако те се гласували под натиск, на тези хора липсва чувство за патриотизъм. Това е моето усещане.

- А какво е впечатлението Ви за отношението на хората в България към конфликта между Русия и Украйна?

- Настроенията са различни. Общуването ни с българите както в София, така и в провинцията, показва, че има хора, които са проруски настроени. Но има и такива, които не разбират, които са заложници на руската пропаганда.

Има и хора, които разбират нещата. Те разбират, че Украйна плаща висока цена с кръв, с живота на стотици и стотици патриоти, на мирни граждани. И ние имаме подкрепата на тези хора. Това са и политици, и дипломати, политолози, експерти, културни дейци. И немалко обикновени хора ни подкрепят, което за нас е от изключителна важност.

Предстои още много да бъде направено, за да разберат хората цената на свободата. Защото България е част от ЕС и НАТО. Тя се намира под чадъра на алианса. Имайки този чадър, е много лесно да се говори за демокрация, сякаш нищо не се е случило в Украйна. Това хората не го ценят. А говорят повече за митични неща,с вяра в истинността на агресивната политика на Кремъл, макар тя да е осъдена от цялата световна демократична общност.

Трябва да работим всички за това хората да имат адекватна представа за това какво става не само в Украйна, но и в самата Русия. Тази военна авантюра е опит на нейното ръководство нещата да се пренасочат от вътрешните проблеми на друго място. Аз самият мисля, че руското общество рано или късно ще се събуди. Но това е работа на самото руско общество.

Ако хората са нашрек и не позволяват да бъдат манипулирани, нещата ще бъдат съвсем различни. Защото това, което става днес в Украйна, може да се случи с всяка една държава, съседна или намираща се близо до Русия.

Вижте какво става в Крим. Путин го превърна в крепост. Там днес се създава мощна военна база. Говори се и за разполагане на ядрени ракети, които, естествено, ще застрашават не само Украйна, но и Запада като цяло.

- Има ли според Вас опасност и за България?

- Тя е за всички.

- Имате предвид, че може и другаде да стане като в Крим ли?

- Трудно ми е да кажа какво точно може да стане. Но вижте как сега Русия провокира съседите си. Руските самолети нарушават чуждото въздушно пространство чак в Скандинавия.

Москва праща не само т. нар. опълченци, но и войници в Украйна. Путин каза, че действа в рамките на международното право, че никой не може да се усъмни в законността на действията на Русия.

Минските споразумения не функционират, нека бъдем обективни. Важно е Русия да си спазва задълженията, което досега не е направила. И санкциите срещу нея не трябва да бъдат отслабвани, докато не започне да го прави. Европейската и световната общност трябва да подкрепят по-силно Украйна.

- Говорите за подкрепа за Украйна от страна на много хора в България. Но една парламентарна партия - "Атака", постоянно праща свои хора в Крим, Донецката и Луганската народни републики...

- Вече се изказахме по този въпрос. Това е крещящо нарушение на международното право, груба намеса във вътрешните работи на Украйна. Пращането на т. нар. наблюдатели, както и скорошното им посещение в Крим, е недопустимо. Това е в противоречие с позицията на правителството и  парламента в София. Риториката на тази партия, зад която стоят български избиратели, не е проруска, а изцяло руска. Тя заблуждава българите. Не може за сметка на Украйна, която е подложена на агресия, да си правиш политика и сметки. Но това нека си го решават българските избиратели.

Ние също си имахме пета колона. Това бяха комунистите. Но на последните избори те останаха за първи път извън парламента. Това е мъдростта на нацията. Не може да защитаваш интересите на чужда държава и да си в парламента. Това е абсурд.

- У нас "Атака" от 10 години постоянно е в парламента.

- Това не е моя работа. Ние само можем да дадем оценка, ако изявленията и действията й засягат Украйна. Нека решава българският избирател. Има и правоохранителни структури, които решават дали има нарушения. Защото се насажда омраза срещу украинския народ.

- Колко български депутати са обявени за персона нон грата в Украйна? Само Магдалена Ташева ли?

- Всички, които посетиха Крим, не са добре дошли у нас.

- И Волен Сидеров ли?

- Да.

- Какво означава това? Персона нон грата ли са?

- Повтарям - те не са добре дошли у нас. А това означава, че идването им в Украйна е нежелателно.

- Нежелателно или незаконно?

- То не може да бъде законно. Украйна въведе безвизов режим за гражданите на страните от ЕС и много други държави. Ние искаме при нас да идват приятели, туристи. Но такива, които идват и насаждат омраза, безпардонно се намесват  във вътрешните ни работи, като подкрепят руския агресор, не могат да бъдат добре дошли при нас.

- Знаете ли обаче нещо много любопитно? Ако Украйна влезе в ЕС, всички депутати от "Атака" свободно ще могат да влизат на нейна територия, тъй като и България е в ЕС.

- Нека първо стигнем до това да сме в ЕС. Искрено го желаем. Украинците в момента го плащат много скъпо. Важното е, че след официалното признание на Путин от снощи всички знаят кой е агресорът. И това не е НАТО. В Донбас няма войници нито от Америка, нито от НАТО, а от Русия. За първи път след Втората световна война в Украйна има чужди войници. И украинският народ е както никога досега единен по въпроса за интеграцията си в ЕС. Но за това са необходими много реформи. Ние искаме с тях да убедим всички граждани в Украйна, и най-вече във временно окупирания Крим и часта на Донбас, че това е най-доброто нещо за хората.

Мога да ви кажа, че Донбас не е нужен на Русия. Чрез него Русия шантажира и дестабилизира ситуацията в Украйна с цел да пречи на пътя ни към ЕС и НАТО.

- Някои хора сравняват нацистката окупация на Украйна с руската на Донбас и Крим. Какво е Вашето мнение?

- Това е един много чувствителен въпрос. Но той възниква обективно. Защото без да се правят паралели, човешката памет става много къса. Забележете реакциите на западните лидери - те няма да участват в празненствата в Москва за 70 г. от 9 май. Това е много сериозен сигнал. Така проблемът ще стане още по-чувствителен, защото има много общо между двете окупации.

На Германия през 30-те г. на ХХ век й е било необходимо жизнено пространство. Такава е била философията на реванша. Германия е била обидена, пренебрегната от Версайския договор. Не се ли случва същото и днес? Русия твърди, че с разширяването на ЕС и НАТО е била пренебрегната. Ето, Путин казва, че е била ограбена с Крим. Защо в Москва не се запитат защо страните от Прибалтика, от Източна Европа, включително България, бягат от нея и се присъединяват към западните ценности, към ЕС и НАТО. А се опитват да възстановяват империята. Точно срещу това ние въстанахме. Не искаме никога повече да бъдем заедно в една империя. Искаме да сме част от Европейския съюз. Но не искахме това да става за сметка на отношенията ни с Русия, която е и винаги ще бъде наш съсед. Вижте обаче как руснаците обърнаха нещата, как ги извъртяха, като обявиха, че сме извършили преврат, че имаме хунта, която нарушава правата на руснаците.

И тази държава е гарант на Украйна според Меморандума от Будапеща. Това е все едно да отидете в отпуск и да помолите съседа да ви наглежда къщата, а той да влиза вътре и ви обира.

- А какво е мнението Ви за отношението на БСП към кризата в Украйна?

- В тази партия има различни течения. Не бяхме щастливи, че техният представител (Валери Жаблянов - б.а.) гласува против резолюцията на Парламентарната ассамблея на Съвета на Европа, която продължи санкциите срещу Русия. Но тези санкции трябва да бъдат отменени едва когато Москва спре агресията си. Санкциите действат, макар в Русия да не говорят за това.

- Преди година заявихте пред Клуб Z, че сте искали среща с родения в Украйна Сергей Станишев. Успяхте ли досега да се срещнете?

- Не. Но бих искал да се срещнем.

- Казахте, че много българи в Крим подкрепили присъединяваето към Русия. А какво е мнението на българите в останалите части на Украйна? И разреши ли се въпросът с повиквателните за българите в украинската армия?

- Убеден съм, че повечето българи в Украйна са патриоти. Те също са подложени на руска пропаганда. Говоря в момента за българите извън Крим. Същата тази пропаганда изкуствено създаде паника във връзка с частичната - подчертавам, че става дума за частична - мобилизация на украинските граждани. Тази мобилизация естествен процес, като се вземе предвид, че има реална агресия от страна на Русия. Призовават се тези, които подлежат на мобилизация.  Няма никаква диспропорция или дискриминация. Не е вярно че се мобилизират предимно българи или други малцинства. Между другото, повечето участници в антитерористичната операция на украинските сили са рускоговорящи. Така че да каква защита на руснаците в Украйна може да се говори, като се оправдава агресията? Това е изсмукан от пръстите аргумент. Идват в Украйна над 12 000 руски войници по наши данни. Това са въоръжени до зъби хора, извършващи престъпления на територията на суверенна държава. Те избиват свои сънародници. Това е руският мир или руският път, както те наричат своята концепция.

Искам да кажа още нещо за българите. Те усещат много здраво връзките със своята историческа родина. Ние договорихме с властите в София хуманитарна помощ за тях. Българи има и в районите на конфликта. За съжаление, въпросът често се политизира. Ние би трябвало повече да говорим именно как да помогнем на българите в Украйна, а не за някакво тяхно масово преселване. Това няма как да стане. Имаше вече един такъв опит в началото на 90-те г., който се оказа неуспешен. 

Притеснява ме, че се говори повече за българи, които страдат в Украйна. Говори се за това, че те се страхуват кога на вратата ще почукат военните да връчат призовката. Но не се говори за българите, които защитават Украйна. Има българи, които участват в антитерористичната операция в Украйна. Те са истински герои - също като украинците, като руснаците, които чувстват Украйна като своя родина и се борят за нейната свобода.