При продължаваща липса на съгласуваност между партньорите и координация на провежданите политики и забавяне на договорените в Политическата декларация на управляващите мерки, АБВ ще бъде принудена да преразгледа своята подкрепа и участие в управлението. Такова решение е взел на заседанието си Националния съвет на АБВ, съобщиха от пресцентъра на партията.

„Четири месеца след съставянето на правителството, АБВ трябва да си изработи обективни критерии колко е успешен кабинетът и доколко присъствието на партията има смисъл в управлението. Липсва диалог сред партньорите в коалицията, а властта се окопава в отделните министерства. В следващата седмица ще прегледаме отново политическата декларация”, потвърди пред БНТ и вицепремиерът и социален министър от АБВ Ивайло Калфин.

В партията отчели като неработещ механизмa за координиране на политики между партиите, подкрепящи правителството, което създавало невъзможност за партньорско сътрудничество и споделяне на отговорността за управлението.

В същото време Националният съвет дава висока оценка на участието на представителите на АБВ в изпълнителната власт и ги насърчава да продължат да работят активно за изпълнение на поетите пред избирателите ангажименти и да влияят според възможностите си при формирането на правителствената политика, казват още от партийния пресцентър.

От формацията на президента (2002-2012) Георги Първанов щели да излъчат контактна група, която да организира официални разговори с партньорите, на които да представи оценката за изпълнението на Политическата декларация и за механизмите за партньорска координация.

В същото време Калфин припомни, че партията, която представлява, е станала част от управлението заради диалогичността, която предложили коалиционните партньори, но гражданите очаквали реални резултати, които за момента не се случват.

“Ако няма желание обаче ме е страх, че по този начин трудно се прави съвместно правителство”, каза вицепремиерът от АБВ.