"Настоящата политическа конфигурация дава уникален шанс, защото компромисите, направени от всички страни, участващи в управлението, задължават и възлагат сериозна отговорност."

Това заяви днес пред Радио К2 Ивайло Калфин - вицепремиер по демографската и социалната политика и министър на труда и социалната политика.

„Мисля, че в най-важните области, в които се очакват резултати, в които сме поели ангажименти, експертното начало е добре застъпено", каза Калфин за правителството.

Според него напълно възможно е при тази конфигурация да бъдат извършени необходимите реформи.

"Ще дам пример. Поел съм ангажимент и ще го спазя – до края на месеца да представя целия пакет с промени в пенсионната система. Това е един пакет, който не е изсмукан от пръстите, а е резултат от месеци дискусии с експерти и т. н., след това ще бъде в ръцете на парламента и на парламентарните групи", каза Калфин.

Най-важната цел на промяната е пенсионната система да стане по-независима и по-способна да повишава доходите на хората, които излизат в пенсия.

„Това означава, че на всеки лев, който получава един български пенсионер, 53 стотинки се плащат директно от бюджета, а не от пенсионната система или от пенсионните вноски", каза Калфин.

По думите му това е много опасно, особено по време на икономическа криза, защото пенсиите на хората до голяма степен ще зависят от възможностите на бюджета вместо от това какво са работили.

„Ако искаме независима пенсионна система, трябва да имаме независим Национален осигурителен институт, пенсионните дружества и т.н.", вицепремиерът.

Той изтъкна, че това може да се постигне с поносимо за бизнеса повишаване на вноските, по-строги мерки за тези, които укриват вноски за пенсионната система.

Калфин разкри, че пакетът от мерки се готви от Министерството на финансите и Комисията за финансов надзор (КФН)

"Няма ли да си отворите един доста широк фронт от противници, да не ги наричам врагове, в лицето на работодателите, синдикатите, пенсионните фондове, прекрачвайки към една дългосрочна, както казахте, пенсионна реформа?", попита водещата Илиана Беновска

„Има риск и аз съм готов да го поема. Правя всичко възможно всички действия да са максимално съгласувани и да се отчетат всички мнения", заяви Калфин.

Той не смята, че неговмата партия АБВ се разпада, въпреки че е подкрепила в парламента емисията на 16 милиарда дълг. Той е обоснован и ниските лихви показват, че сега му е времето.

"Моята грешка е, че не успях да убедя колегите си в това, за което аз съм сигурен – че това, което се прави в момента, е в интерес на държавата", каза Калфин.

 Един от най-разискваните въпроси в интервюто пред К2 бе скопошната визита на Калфин в Москва.

Според Калфин въпросът е не защо точно той е отишъл в Русия, а защо в последните 4 години български министър не е стъпвал там на двустранно посещение. По думите му това е абсурдно.

„Това, че с Русия се водят трудни разговори по някои теми, не означава, че трябва да прекъснем диалога. Точно обратното - ние имаме нужда от диалог, от комуникация, от това да се разберем, да изложим аргументите си ясно, а не да се крием зад документите на ЕС и НАТО", заяви Калфин.

Той допълни, че е бил в Москва по покана на руския си колега Максим Топилин и е имал срещи с вицепремиера Аркадий Дворкович, с председателя на Асоциацията на предприемачите, с председателя на Комисията по външната политика в Съвета на федерацията - горната камара на руския парламент.

Разговорите в Москва не са били само по темата за социалната политика, а са засегнати и въпросите по двустранните отношения и именно това трябва да се прави периодично.