В сърцето на Мексико сити един ресторант преобръща представите за гурме кухнята. В него всяка храна оживява в нов вкус – от ферментирал сос от рибни отпадъци до подправки от обелки лук, съобщава Нова тв. Заведението прилага така наречената „концепция за нулеви отпадъци”, при която нищо не отива в кофата за боклук.

Иновативният подход е причина заведението да получи престижната зелена звезда „Мишлен“. Това е първият ресторант в града, който не отделя отпадъци, а всяка троха се преработва.

„Почти всички заведения са под натиск да печелят бързо и рядко имат възможността или желанието да мислят в дългосрочен план. Ние обаче го правим”, споделя Пабло Усобиага, един от съоснователите на ресторанта.

Той предлага мексиканска гурме кухня - салата от сладка царевица със сос от пушено масло и сушено биволско, както и печени сладки лукчета със скакалци и дресинг от хибискус. А концепцията за нулеви отпадъци допълва иновативния подход – остатъците от риба се превръщат във ферментирал рибен сос, корите от плодове – в традиционна мексиканска напитка, а обелките от лук – в ароматна подправка.

„Най-важното в проекти като този са продуктите. Не е нужно готвачът да е работил в ресторанти със звезди „Мишлен” или да има 25 години опит. Важното е хората да повярват, че това, което правим, макар и да не доведе до съществена промяна само по себе си, ще помогне такава да се случи”, пояснява Пабло Усобиага.

Освен, че не изхвърля никакви продукти, заведението предприема и други действия, за да опазва околната среда. Например, за да се намалят въглеродните емисии, всички продукти за ресторанта се доставят от не повече от 200 км наоколо.

„В нашите ферми отглеждаме зеленчуци и зърнени култури. Няма как да преговарям с други производители, ако не споделяме едни и същи възгледи. Това е съществена част от нашия модел”, казва Лучио Усобиага, директор на Arca Tierra – компания, която произвежда органични, ренегеративни и сто процента мексикански храни.

Готвачите на ресторанта всяка седмица посещават фермите, за да видят новата реколта и според сезона и наличната продукция, променят менюто, така че да не липсва разнообразие.

„Вярваме, че земеделието и агроекологията са едни от най-важните решения на екологичната, икономическата и социалната криза, в която живеем”, казва още Лучио Усобиага.