Да ходиш по улицата и да ти се похапва... Всички се сблъскваме с това. И като други големи градове, и София стана хъб на десетки различни видове улична храна, макар да преобладават баничарници и дюнерджийници.

Дълги години уличната храна и „бързата“ храна бяха синоними на второ и трето качество. Вредно, мазно, безвкусно, с възможно най-евтините съставки. Допустимо само при наистина крайна нужда.

В последното десетилетие обаче дойде и друга „мода“ – изпипаната, малко по-скъпа, но много по-качествена „гурме“ улична храна. А в центъра ѝ застана бургерът – британско-американско кулинарно творение, следващо проста формула: печено месо, питка, пълнеж.

Репутацията на бургера също не бе пощадена от големите световни вериги за fast food, навлезли през 90-те и в началото на века. Дълго време тази храна бе в същия кюп като мазната баничка и още по-мазния дюнер.

Но само преди няколко години шепа бизнеси решиха да наложат нов стандарт - улична храна от високо качество. С тази амбиция се ражда и Street Chefs – първият класически food truck в столицата.

Кой изкарва „камиончето с храна“ на улицата?

През 2015 г. Димитър Добрев и Петко Цочев се занимават с друг бизнес – нищо общо с храната. Но двамата приятели и партньори обичат хубавото ядене, ценят добрата кухня и майсторското готвене. Идеята идва след кулинарен курс, на помощ се включва и готвачът Цветомир Николов, работил в топ-ресторанти по света.

„Искахме хобито да го разпространим до по-широк кръг, да можем да експериментираме кулинарно“, разказва Петко Цочев.

В ядрото на идеята им първият Street Chefs е просто класическо камионче за храна, в което да се предлагат вкусни бургери и стекове. Без претенции, лъскави маси и покривки. Николов разработва менюто, а Добрев и Цочев се хвърлят в осъществяването му.

Месото е началото на бургера

Street Chefs не се опитва да бъде луксозен ресторант, нито пък фастфууд за масите. В менюто няма излишни продукти, но едно е в ядрото на всичко и от него идва цялата магия – месото.

Във фургончетата няма въобще фризер.

„Работим изцяло с прясно българско месо от месодайни крави“, обяснява Цочев.

То заема и централно място – в бургери, наденички, шишчета, кебапчета, стекове. Но менюто на Street Chefs е много богато за нещо, което се побира на една страница. Има дърпано свинско месо, печено на бавен огън, сьомга, вегетариански бургер, който се счита сред един от малкото добри у нас, пуешки бургер. 

Обичайните гарнитури – салати, добавки, сосове, но направени на едно ниво над обичайното. Хлябът е бриош, класика при бургерите.

Всичко това е на разположение на място, бързо, но не като на конвейер, или у дома. Разбира се, на съответната цена.

„Гурме“, „скъпарско“ или просто хубаво

Когато човек види първоначално цените на Street Chefs – и всъщност на всички подобни бургери в София, – те ще му се сторят малко високи. В съзнанието на българина „бургер“ е просто кръгъл сандвич за 1-2 лв. Хайде, с инфлацията – до 3 лв.

Но бургерът не е просто сандвич с голямо парче месо, салата, сос и голяма питка. Бургерът сам по себе си е почти предястие и ястие в едно (калорично със сигурност). А ценовият диапазон е напълно в рамките на такова ястие във всеки ресторант.

Бургерът не е и всекидневна храна, той е нещо специално, а бургер от Street Chefs е преживяване. Вкусният бургер, приготвен пред очите ти, е приключение, той повдига настроението, не е просто нещо, което да нагънеш на бърз ход – дори и да е на улицата.

Българите оценяват хубавото месо и много от тях разбират все повече от гурме кухня, потвърждават бизнесмените.

Скритите ефекти на пандемията

Общо 10 са вече фургоните на Street Chefs в София, и за късмет на собствениците им спецификата на бизнеса им е спестила почти целия локдаун. Като уличен бизнес, храната им е пригодена за вземане за вкъщи или ядене навън. И те са продължили да работят, разбира се, с повишени мерки за хигиена и безопасност, които продължават и досега.

До момента не са усетили сериозна разлика в покупателната способност на хората – или може би ентусиазмът на феновете им по време на пандемията е нараснал, когато поръчките като цяло се увеличиха.

Сега обаче, с облекчаването на мерките, се появява друг проблем при опита им да се разширят и да отворят заведения на нови локации.

„Сега ни удря в работната ръка. Много хора се преквалифицираха по време на пандемията и работниците не достигат“, разяснява Цочев.

Да правиш всекидневно идеално изпечени бургери, изисква добро обучение и усилена работа.

Разбира се, в Street Chefs напълно осъзнават, че са от късметлиите в COVID-ната година. Не може обаче да се отрече и гъвкавостта на бизнес модела им, който им позволява да работят и в пандемични условия.

Как се прави класическият бургер в Street Chefs? Вижте в 95 секунди!

---

Този материал е създаден по проекта „Малък бизнес, голям успех“ на Клуб Z. Ако имате интересни идеи за предприемчиви собственици, развиващи малък и среден бизнес у нас, можете да ни ги изпратите на имейл clubz@clubz.bg (в Subject/Тема напишете „Малък бизнес, голям успех“).