Днес кандидатите да следват журналистика в Софийския университет разсъждават на тема "Отнесени от прехода". Имат бели листи, химикалка и четири часа.
 
Убийте ме, но не знам какво означава преход за един младеж на 18 години. Едва ли тинейджърът ще се сети за това, за което си мислим ние. Нали смисълът на думата "преход" е да минеш от едно нещо към нещо друго. Да сравниш, да направиш разлика...

Тези деца обаче не са имали преход. Те не знаят какво е развит социализъм, централнопланова икономика, безплатно образование и здравеопазване. Не са носили червени връзки, не са рапортували пред строя и не са участвали в ленински съботник.

Когато си на 18, убеден съм, че 10 ноември 1989 г. ти се струва също толкова далечен колкото 9 септември 1944 г. или 3 март 1878 г. Няма разлика. Това са дати от учебника по история, които нямат връзка с истинския живот. Което прави задачата сложна.

Не изключвам мнозина да са гледали новини, да са чели вестници и списания и да знаят какво ние разбираме под понятието преход. Също така може да потърсят и набиващата се на очи аналогия на заглавието на темата с оная книжка, в която главни герои са Скарлет О'Хара и Рет Бътлър. Стига, разбира се, да са я чели. Тогава сигурно би могло да се получи съчинение, което да отговаря напълно на целта да е в "прозаична форма и достатъчен за пълноценното разгръщане на замисъла обем". 

Има и друг вариант. Да пишат за проблемите на родителите си. За това как те твърдят, че преди са живели спокойно и щастливо. После обаче сте се родили вие. Случило се е нещо и е станало така, че сега вечно нямат пари. Приятелите им отдавна са се изнесли в чужбина. Вече само рядко си пишат по скайп и понякога си лайкват снимките във фейсбук.

Напишете и как докато умрат родителите ви ще съжаляват, че и те не са емигрирали, за да ви дадат по-добро бъдеще. Напишете как баща ви търси спасение в бутилката с домашнярка и как цялото свободно време на майка ви е запълнено с турски сериали и риалити шоута. 

Напишете за радостите и мечтите си. Тогава може да се получи истински добра история.