"Новият състав на регулатора ще направи всичко възможно да няма повишение на цената на тока за битовите потребители. Има хора, които считат, че това е популизъм. Нищо подобно. Или пък, че е свързано и с предстоящите местни избори. Съвсем други са причините да се търси решение, при което да не поскъпва токът”, заяви пред Нова тв председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

И трите електроразпределителни дружества са внесли искане за повишаване на цените на енергията, съобщи Иван Иванов. "Аз ще проведа преговори, достатъчно задълбочени с трите ЕРП-та и ние ще търсим възможност да не се случи това, което искат", категоричен е той.

"Само преди 7 месеца имаше поскъпване от 10% за битовите потребители и не е нормално в рамките на по-малко от година да има второ и то с драстична разлика. България е на второ място в ЕС по брой на енергийно бедни домакинства. Ако поскъпне токът и сме шампион по това в Европа, не е ли това доказателство, че не можем да се справим с проблема. На трето място – считам, че поскъпването на електроенергията не решава проблемите на сектор „Енергетика”. Само реформите могат да доведат до решаване на проблемите в сектора”, категоричен е той.

В ЕС под "енергийна бедност" се разбира "домакинства, в които сметките за електроенергия са повече от 10% от бюджета им". В България 61% от домакинствата дават повече от 10% от бюджета си, за да изплатят разходите си за енергия, обясни Иванов. Средноазиатски страни като Таджикистан и Узбекистан са с по-малко енергийно бедни домакинства от България, добави той.

"Нашата цел е през 2016 г. електроенергетиката да премине към либерализиран пазар. Няма логика през 6-9 месеца да се променят цените. Това ще има положителен ефект, защото в цял свят конкуренцията между различни производители ражда по-ниски цени и по-добро качество на услугата", казва Иванов.

КЕВР ще следи ЕРП-тата да не се договорят за едновременно вдигане на цените в случай на либерализирането им, обеща шефът на регулатора.