Национална асоциация "Българско Черноморие" (НАБЧ) отново напомни за себе си тези дни покрай никнещите като гъби казуси със застрояване по морето. Днес неин представител дефилира в сутрешния блок на Нова тв, застанал до излетите основи на скандалния, уж спрян строеж в Синеморец. Въпросното лице Тодор Георгиев (сред управителите на НАБЧ) коментира застрояването върху дюни по принцип, от който коментар разбрахме само, че и в Мизия по кадастър имало къщи, но потопът ги бил отнесъл. Следователно - данните от картите днес се разминавали с реалната ситуация.

Паралелно един от управителите на Асоциацията - Димитър Канариев се оказа в къмпинг "Юг", за да съблюдава на място как върви работата на експертите на РИОСВ, БАН и РДНСК по установяване на това има ли дюни там, къде се намират ако има и дали излетият вече бетон от собственика "ИФ Фаворит" не е излят именно върху забранените за застрояване пясъчни възвишения. И въпреки че държавните експерти тепърва ще се произнесат, от НАБЧ смятат да обжалват замразяването на строежа на "Юг", което бе наложено от регионалната екоинспекция, каза за Клуб Z Канариев.

Ето какво заявиха днес двамата представители на асоциацията:

Георгиев: " Тука не мога да разбера за какво става въпрос, ама ще питам - за кои дюни - дюните по Дунава? По Дунава има много дюни, но там екологичният рекет няма как да върви, защото са бедни дюни. Или дюните по морето, където също има дюни, но не навсякъде. Ако трябва да се види някъде дали има дюна или няма, то трябва да се отиде на място. По картите, да, наистина и в Мизия на картите има нанесени къщи, само че пороищата ги отнесоха. Да, там е голяма трагедия. Вярвате ли вие, че пороите, които станаха в Приморско, в Царево, не са отнесли и заравнили дюни където ако е имало. Значи трябва да се направи ново картиране да се види има ли, няма ли".

Канариев: "В момента съм на къмпинг "Юг". Обмисляме обжалване на заповедта на Регионалната инспекция по околната среда и водите за спирането на проекта за изграждане на вилно селище в къмпинга. Има с нас експерт по почвознание. Категорично това, върху което вече има излят бетон, не са дюни. Това със забраната за строежи на 100 метра от морето са зелени митове. В чл. 10 от Закона за устройство на територията e предвидено да се строи при много щадящи природата условия, а тук ще има само едни дървени бунгала.

Името Национална асоциация "Българско Черноморие" звучи като име на екоорганизация и мнозина смятат, че това е нейната цел. При все, че Асоциацията няма собствен уебсайт, за да разберем как се самоопределя и с какво се бори, се обърнахме към данните от системата за фирмено разузнаване ДАКСИ. Ето какво казва тя за организацията, която жали забрани за строеж по морето:

Предмет на дейност: "отдих и туризъм"

Национална асоциация "Българско Черноморие" е регистрирана е през април 2013 г. в Поморие. В управата й влизат Димитър Канариев, Донка Китанова, Тодор Георгиев, Апостол Транов и Кирил Димитров. Води се НПО, "организация с нестопанска цел".

Семейството на Димитър Канариев притежава хотел в Поморие. Той е бил собственик на фирмата "И+М Търговия и производство", която продава в последствие на Йоаннис Дрикакис. В управата е и на с сдружение "Ахепа България чаптър - София" заедно с гръцките граждани Йоанис Патиас и Каламарис Теодорос. 

Тодор Георгиев е управител и съдружник в "Атина 2007", "Дойче инвестиционс групе", и ЕТ "Георгиев 58 - Тодор Томов". В "Дойче инвестиционс групе" Георгиев е съдружник с германския гражданин Благомир Шилер. Предмет на дейност на фирмата са "обществено хранене" и "строителство". Като едноличен търговец пък се занимава с "хотелиерство, ресторантьорство, радиотелевизионна дейност". Собственик е и на "ТТГ" с предмет на дейност "покупка, строеж или обзавеждане на недвижими имоти" и др. подобни.

Донка Китанова и Апостол Транов пък са в "Сдружение на собствениците на земи от село Емона, местността Иракли и село Баня". Транов върти бизнес и с двама руски граждани - Генадий Поляков и Наталия Полякова във фирмата "Виктория Н". Тя се занимава с "отдих и туризъм" и "строителство". 

Предмет на дейност на "Фаван" на Кирил Димитров пък е "хотелиерското стопанство", т е. "проектиране, строеж и изграждане на атракционни комплекси и съоръжения и тяхното управление" и мн. др. Димитров е в съдружие и с Георги Тръпков, един от най-големите хотелиери и ресторантьори в Поморие, собственик и на именит СПА хотел в града, в който се предлагат и лечебни процедури с исвестната поморийска кал. Също така е и в местното кооперативно дружество "Анхиалски солници". В управителния съвет е и Димитър Канариев.

Всъщност НАБЧ не е толкова неизвестна. Нашумя на няколко пъти: след като обяви протестиращите срещу подробния устройствен план на Царево, предвиждащ застрояване на ПП "Странджа" като "заплаха за националната сигурност" и сезира прокуратурата за "опасна организирана подривна дейност срещу демокрацията в страната, правовия ред и срещу установения от Конституцията обществен и държавен строй", след като поиска от екоминистерството да забрани достъпа на диво плажуващи къмпингари до плажовете и мн. др.