Намерението на управляващите да разделят на две колегии Висшия съдебен съвет (ВСС)  - прокурорска и съдийска - може да се реализира само от Велико народно събрание (ВНС). Това каза пред Клуб Z Димитър Гочев, бивш конституционен съдия.

Гочев бе част от Конституционния съд (КС) през 2003 г., когато бе взето прословутото решение номер 3. С него, най-общо казано, бе постановено, че за същинска съдебна реформа промени в конституцията могат да се правят само от ВНС. Решението бе взето, когато по времето на кабинета на Симеон Сакскобурготски бяха направени първите промени на основния закон, свързани със съдебната реформа.

"Разделянето на ВСС е промяна на статут и функции на конституционно установен орган. Това може да се направи само от ВНС", убеден е Гочев. Той не споделя мнението, че това решение е реакционно и е сериозна пречка пред съдебната реформа. "Аз смятам, че това решение създава условия за стабилност", заяви Гочев.

Той обясни обаче, че ако настоящият парламент приеме промени в Конституцията, които противоречат на решение номер 3 това може да бъде спряно от КС само ако някой от упълномощените за това органи го сезира. В противен случай промените ще станат факт.

Според чл. 150, ал. 1 КС може да бъде сезиран от една пета (48) депутати, президента, правителството,  Върховния касационен съд, Върховния административен съд и главния прокурор. Позициите на парламентарните групи в парламента все още не са категорично изяснени, тъй като към този момент няма конкретен текст за промени в Конституцията, предложен от правителството. Предварителните коментари обаче показват, че вероятно ще е трудно да се съберат 48 депутати, които евентуално да сезират КС. Най-критични към идеите на кабиниета са от БСП, но те имат само 39 депутати.

Всички останали институции, които могат да сезират КС, изразиха по-скоро положително отношение към идеите на правителството.