Четири дни след раждането си бебе е било пребито от грижещата се за него акушерка. Инцидентът е станал по време на нощно дежурство в АГ отделението на болница "Софиямед". Новината за жестокото действие обаче стана ясна чак днес. В късния следобед Софийска градска прокуратура съобщи, че привлича като обвиняема Емилия Ковачева от гр. Самоков за опит за умишлено убийство на 4-дневното дете. Деянието според прокуратурата е извършено по "особено мъчителен начин и с особена жестокост".

На 14 април 2015 г. в болница „Софиямед“ ООД без усложнения се е родило здраво и доносено дете, съобщават от държавното обвинение.

Три дни по-късно Емилия Ковачева е била на работа дневна смяна. Продължила е работата си и през нощта. В отделението по неонатология в болницата е било и новороденото дете.

"Около 2 часа през нощта срещу 18 април дежурната акушерка Емилия Ковачева е започнала да нанася множество удари с ръце и със стъклено шише за хранене по главата и тялото на бебето. Опитвала се е да задуши  детето, като е притискала с ръце врата му. В резултат на тези действия е причинила тежка черепно-мозъчна травма на детето, представляваща постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота", се казва в официалното съобщение на прокуратурата.

На сутринта дежурният лекар акушер – гинеколог установява понижен тонус на детето и назначава изследвания и лечение.  По-късно състоянието на бебето се влошава- понижен мускулен тонус на горните крайници, висока температура, болезнен плач и данни за оток на главата. Веднага след това новороденото е преместено в болница „Токуда“ – София, където и към момента се лекува. 

На 21 април лекарски екип от „Токуда“ сигнализира  полицията за състоянието на детето. Започва разследване, като са разпитани множество свидетели, иззети са веществени и писмени доказателства, назначени са съдебно- медицински експертизи.

На Ковачева е повдигнато обвинение за извършен на 18 април 2015 г. опит за убийство на малолетното дете, намиращо се поради възрастта си в безпомощно състояние. Деянието е осъществено по особено мъчителен начин и с особена жестокост.

"Престъплението е останало недовършено поради оказаната високо квалифицирана помощ от лекарите в болница „Токуда“- София", уточняват от прокуратурата.

Емилия Ковачева е задържана с прокурорско постановление до 72 часа и прокуратурата ще внесе искане за постоянното й задържане под стража в Софийски градски съд". Според БНТ направената й психиатрична експертиза до момента не е показала сериозни отклонения.

От „Софиямед” съобщиха накратко, че са отстранили от длъжност свой служител за установени груби нарушения на служебните задължения, професионалната етика и морал.

"За да не се възпрепятства работата на компетентните органи, които са информирани своевременно, към момента УМБАЛ „Софиямед” няма да дава допълнителна информация. Лечебното заведение оказва пълно съдействие по случая", съобщават още от болницата.

Детето е било преместено в интензивното отделение на "Токуда", където неонатолозите са овладели първоначален мозъчен оток и са стабилизирал състоянието му, съобщиха от болницата.  Според зам. здравния министър Бойко Пенков детето е било интубирано, но вече е в стабилно състояние, предстоят му обстойни прегледи и по всяка вероятност утре ще му бъде направен ядрено-магнитен резонанс, за да се провери рискът от по-сериозни травми на главата. Акушерката е с дългогодишен стаж и без минали провинения, разказа Пенков.