Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е наложила глоби от по 1 милион лева на ЕВН и Енерго Про, а до края на седмицата същата санкция ще отнесе и ЧЕЗ. Утре ведомството ще реши дали да започне процедура по отнемане на лицензите на трите компании. Това обяви председателят на ведомството Боян Боев.

Наказателните постановления са с максималната глоба предвидена в Закона за енергетиката и са наложени заради неплатените 318 милиона лева дългове към НЕК за изкупуването на т. нар. "зелен ток". 

Миналия петък ДКЕВР даде ултиматум на трите енергокомпании да се издължат на държавната фирма, която им доставя електроенергията, а икономическият министър Драгомир Стойнев дори ги заплаши с отнемане на лицензите, ако не го сторят.

В понеделник Стойнев дори доразви идеята си като обяви, че ЕРП-тата могат да станат отново държавни и че в момента те саботират усилията да се сложи ред в енергийната система.

Боев също подчерта, че ЧЕЗ, ЕВН и Енерго Про не спазват закона, прихващайки задължения.

"Има основания лицензите им да бъдат отнети, тъй като нарушенията са много сериозни", каза шефът на енергийния регулатор. Той уточни, че до края на март трите компании имат право да представят разходите си по надбавката за зеления ток пред ДКЕВР, която пък след това ще каже дали те са основателни.

Боев призна, че ЕРП-тата още миналата година са поискали от регулатора да им бъдат признати направените разходи за зелената енергия. Според него тогава това нямало как да се случи. Периодът, за който са отчетени тези разходи, е от юли 2012 до юли 2013 година и до края на март т. г. е времето да бъдат предявени, обясни Боев.

Ще поскъпне ли токът?

Ако претенциите на ЕРП-тата бъдат представени и съответно признати от регулаторната комисия, би трябвало това да доведе до поскъпване на тока. Боев също не изключи вариант, ако излязат наяве допълнителни разходи, те да бъдат калкулирани в крайната цена. 

ДКЕВР стандартно обявява тарифите за бита през половин година, но също така има право при извънредни обстоятелства да не чака изтичането на шестмесечния срок. 

Уравнението обаче се усложнява от многократно повтаряното обещание на министър Драгомир Стойнев и на управляващите, че няма да допуснат поскъпване на тока през 2014 г. За последното директивата бе препотвърдена и на червения партиен форум на Боровец през уикенда.

Системна грешка

А ако това наистина стане, дефицитите при разплащанията между енергийните компании ще стават все по-страшни. В момента НЕК дължи около един милиард лева на производители на ток, а Топофикация-София не е разплатила 550 млн. лева към Българския енергиен холдинг. За разлика от ЕРП-тата обаче ДКЕВР нито е наложила глоби на тези компании, нито ги е заплашила с отнемане на лицензи. 

"Грешката в енергетиката е системна. Има опасност ЕРП-тата да обявят несъстоятелност", коментира енергийният експерт Атанас Тасев. Според него грешките в енергетиката са трупани от години и в момента продължават да се множат.

От вятър и вятър

"Атаките върху производителите на ток от възобновяеми източници ще доведат до унищожаването на инвестиции за милиарди евро и ще бъдат съкратени над 10 000 работни места". Това пък обявиха представители на Българската ветроенергийна асоциация и Българската фотоволтаична асоциация. Те се срещнаха с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. От сектора предупредиха, че ударите срещу тях накърняват имиджа на България като надежднно място за инвестиции.

Представителите на бизнеса поискаха още в НЕК и БЕХ да бъдат назначени професионални мениджъри и да се вземат мерки за безпристрастност от страна на ДКЕВР. В края на миналата година по предложение на Атака бе гласувано въвеждането на такса в размер на 20 процента от приходите на производителите на ток от вятър и слънце.