САЩ, Европа и Украйна реагираха остро на решението Крим да стане част от Русия.

"Киев никога няма да признае присъединяването на украинския полуостров Крим към Русия", заяви говорителят на украинското външно министерство  Евгений Перебийнис. „Не признаваме и никога няма да признаем така наречената независимост и така наречения договор за присъединяване на Крим към Русия”, каза той. Той добави, че подписаният в Москва договор „противоречи на демокрацията, правото и здравия разум”.

Украйна заплаши и че ще национализира имущество на Русия в страната си и други държави по света като компенсация. Интерфакс цитира правосъдния министър Павел Петренко.

„Ние ясно заявихме - ако Руската Федерация признае тези действия на кримските власти, то Украйна си запазва правото да предприеме адекватни мерки за компенсиране на всички загуби за сметка на имуществото на Руската федерация и се намира както на територията на Украйна, така и в други държави”, каза Петренко.

Той подчерта, че Украйна ще действа според международните и национални закони.

Британският министър на външните работи Уилям Хейг изрази съжаление, че Москва е избрала изолацията, като е подписала споразумението за присъединяване на Кримския полуостров.

„Жалко е, че Владимир Путин избра изолацията”, заяви Хейг пред британския парламент. Той допълни, че е много вероятно да бъдат въведени допълнителни санкции срещу Москва заради договора.

Освен това Хейг посочи, че Великобритания прекратява военното сътрудничество с Русия. Споразумението за техническо сътрудничество и съвместните военноморски учения на Русия, Франция, Великобритания и САЩ са замразени. "Европа е на ръба на нова Студена война", предупреди Хейг.

Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че присъединяването на Крим към Русия противоречи на международното право. „Интегрирането на Крим в Руската Федерация е срещу международното право, убедени сме в това”, заяви Меркел.

Френският президент Франсоа Оланд осъди споразумението и призова за „силен и координиран европейски отговор”.

„Франция не признава нито резултатите от референдума в Крим, нито присъединяването на този регион на Украйна към Русия”, са думите на Оланд.

Френският външен министър Лоранс Фабиюс заяви, че Русия може да бъде изключена от по-нататъшни срещи на страните от Г-8. Следващата среща беше насрочена за юни, по ирония на съдбата в Сочи. 

Решението за присъединяване на Крим към Русия не може да бъде прието от международната общност. Това каза премиерът на Полша Доналд Туск на пресконференция с вицепрезидента на САЩ Джо Байдън.

„Поляците и американците разбират, че пред очите ни се променя историята на региона. Фактическото анексиране на Крим от Русия не може да бъде прието от международната общност. Това събитие променя границите на Русия и Украйна, геополитическата ситуация в тази част на света и увеличава рисковете в Източна Европа. Ние не приемаме решенията, източник на които е силата, и не приемаме аргументите, използвани от политическите лидери”, каза Туск.

Байдън пък определи действията на Русия в Крим като „заграбване на земя”. „Руската политическа и икономическа изолация не само ще нараснат, но страната рискува допълнителни санкции от САЩ и ЕС, ако продължи по същия път”, заплаши американският вицепрезидент.

Президентът на САЩ Барак Обама призова за среща на Г-7 следващата седмица за обсъждане на ескалиращия открит конфликт с Русия за Крим. От Белия дом съобщиха, че Обама е поканил лидерите от Г-7 и Евросъюза да се присъединят към него в Хага, където ще присъства на среща за ядрената сигурност, за да обсъдят кризата и как да подкрепят Украйна. 

Канада последва примера на САЩ и ЕС и въведе санкции срещу лица, считани за виновни за действията на Русия в Крим. Наказани са седем руски и трима кримски чиновници, обяви премиерът на страната Стивън Харпър, цитиран от CBC News. 

На чиновниците се забранява достъпа до територията на Канада, а техните активи в страната се замразяват. Сред санкционираните са вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин и помощниците на руския президент Владимир Путин, както и премиерът на Крим Сергей Аксьонов. 

Ден по-рано САЩ въведоха санкции срещу седем руски и четирима кримски политици. В черния списък на Евросъюза влязоха 21 души.