Шефовете на държавни лечебни заведения, които не харесват плановете за промени в сектора, почти сигурно ще се разделят с постовете си, закани се в прав текст ресорният министър Петър Москов. 

"В министерството имаме планове и идеи какво искаме да постигнем и всеки, който се противопостави, ще бъде отстранен", категоричен беше ресорният министър.

Думите му бяха провокирани от протестите на лекарите в университетската болница "Св. Иван Рилски", които вече пети ден настояват уволненият им директор д-р Дечо Дечев да бъде върнат на ръководния пост. В края на миналата седмица Министерството на здравеопазването обяви, че отстраняването му е част от процеса по сливане между болниците "Александровска" и "Св. Иван Рилски". Днес обаче стана ясно, че Дечев е заслужил "наказанието", защото е споделил, че не харесва идеята за преструктуриране. 

"Пристъпихме като начало с промените към "Александровска" и "Св. Иван Рилски", защото единствено от "Св. Иван Рилски" постоянно последните два месеца идваха притеснения за това, че методиката ограничава тяхната дейност. Тоест нашето желание беше първо на тях да дадем възможността да ги освободим от разходи, за да може наистина методиката да не ги ощетява. Да, аз нямах никаква идея да се занимавам със смяна на директори. Разбрах, че директорът на "Св. Иван Рилски" се противопоставя на това решение, затова го смених", обясни Москов и сподели, че според него няма причина този въпрос да вълнува до такава степен обществото. 

Здравният министър категорично опроверга появилите се подозрения (включително и от бившия директор д-р Дечо Дечев), че се готви скрита приватизация на лечебни заведения. По думите на Москов дори не става въпрос за сливането на две болници в една, а за обединяване само на административните им функции. Същото ще се случи с всичките 9 университетски болници в карето на "Александровска", но без да се посяга на тяхната идентичност. 

"Идеята е администрирането на всички тези девет болници, които са на три минути една от друга пеша, да бъде обединено в едно общо дружество. По този начин оптимизираме разходите за дейности, които не са пряко свързани с медицинската дейност. Запазваме и идентичността, и структурата, и лейбъла. Само администрациите във всяка една от тези болници са между 30, 40, 50, 70, 100 човека. Тези хора получават средно по 1000 лева на месец. Кому е нужно това?", коментира Москов.

Първоначалните планове на министерството е да освободи около 300-400 служители на болничните администрации, след което ще предостави възможност на директорите да регистрират общо дружество. По думите на Москов всяко лечебно заведение ще участва с определен процент в общия дял от капитала, но какво ще бъде реалното разпределение ще решават мениджърите. Пак те ще трябва да определят и ръководните органи на новата структура, а ако не се справят, такива ще назначи министерството.

Предвижда се в бъдеще общата администрация да поеме всички дейности в лечебните заведения, които не са свързани с оказване на медицинска помощ. В ангажиментите й ще влизат договорите с външни фирми за осигуряване на пране, почистване, охрана, ремонти и доставка на храна и консумативи, заедно с повечето счетоводни функции. Възможно е да организират дори електронните търгове за лекарства, но въпросът тепърва ще се коментира.