Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Дали Tesla ще успее да промени света? Производителят на едноименния супер електромобил заяви намерение да навлезе в дома с продукта си Powerwall - масивна литиево-йонна батерия, с която можете да съхранявате електричество - независимо дали е излишния ток от соларните ви панели, или просто искате да се осигурите срещу внезапно спиране на тока. Но продуктът може да запали искрата на енергийна революция, пише в. "Вашингтон таймс".

Капацитетът на батериите е 7 и 10 киловатчаса, цената им съответно - $3000 и $3500. Пиковата им мощност е 3 киловата, а постоянната - 2 киловата. Цената не включва инсталацията, както и инверторът, необходим за трансформиране на правия ток в променлив и обратното.

За бизнеса компанията е подготвила и по-големи варианти, както и такива, които могат да се използват и от енергийните компании.

Пазарът на устройства за съхрняване на енергия е малък, като в САЩ той възлиза на едва $128 млн. Но дали името на Tesla ще добави модният фактор, необходим за неговото разрастване? Не без значение е, че батериите са с елегантен дизайн, като са оцветени в ярките металически цветове, с които са известни електробомилите на компанията.

"Все повече и повече играчи се присъединяват към устройствата за съхранение на енергия", казва шефът на компанията GTM Research Рави Мангани, който очаква през 2019 г. пазарът на домашните акумулатори да достигне $1,5 млрд. продажби.

Предимствата на Tesla са, че компанията строи в Невада мегафабрика за батерии, която може да смъкне надолу цените, като освет това си партнира и с инсталатора на соларни батерии Solar Sity. Председател на борда на директорите му е босът на Tesla Илон Мъск.

Какви са предимствата на домашната батерия? Основното е, че ще даде по-голямо разпространение на възобняемите енергийни източници сред бизнеса и домовете и по-голяма утилизация на зелената енергия в общия микс.

Освен друго, това ще помогне и за стабилизиране на енергийната мрежа, както и ще намали зависимостта на човечеството от изкопаемите енергийни източници, които все още държат най-големия дял в производствто на енергия.

Съхранението на енергия е един от най-големите проблеми за соларните и вятърните паркове. Но с помощта на батериите могат да се събират излишъците в системата, които след това да се използват при нужда. Батериите могат да направят и еднофамилните къщи енергийно независими. Те могат и да свалят сметката за ток - зареждате батерията през нощта, когато енергията е по-евтина, и я използвате през деня при по-високите цени на тока.

И все пак от разпространението на технологията сред потребителите зависи дали тя ще стане следващата индустриална революция или просто ще си остне поредният нишов продукт.

 

Ключови думи

Коментари

Да отрежеш кабела на Енергото към твоят дом - мечтата на поне половината потребители е вече съвсем близо.

Драгойчо

Не само не е близо, а с наличната технология не е възможно. Бизнесмоделът на Тесла е чудесен. Ориентиран към голяма прослойка в американското общество, която има средства, загрижена е за околната среда и няма търпението/желанието да се порови в по-сложна материя. Нито "зелените", електрически коли са по-чисти от конвенционалните, нито тези "зелени" къщи, които ползват добре известните технологии, могат да представляват алтернатива. Може да не ни харесва, но ТЕЦ-а, ВЕЦ-а и АЕЦ-а си остават единствените варианти в близките десетилетия.

ба Добри

Мечти..., но бъдещето е някъде там...

Преди 10 години соларите бяха екзотика, сега енергията им е по-евтина от доставената от ЧЕЗ. След 5 години ще е по-евтино и с батерия. :)

Не заинтересованите идиоти не знаят, но има вариант с неодимови магнити да се направи магнитен генератор (в вид на електромотор с големи габарити)

Съществува и го има този генератор за битови нужди! :) От 5 киловата произвежда 50, сега нека лапат като за последно! :)

Има и създаден квантов генератор, почакайте само да се до усъвършенствува! Работи се по въпроса... Никола Тесла е оставил основата! Свободната енергия ще е дело, в полза и достъпна за всички! Няма да се позволи кражби, конфликт на интереси и присвояване, ако не сме готови и узрели за това! Американците да си гледат работата! :)

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.