БЕРЛИН – 

“В пакета от въпроси и теми, които обсъждахме, акцентът беше изработването на обща европейска политика по отношение на миграцията и бежанците, каквато до момента все още не е факт”.

Това заяви днес пред журналисти председателката на Народното събрание Цецка Цачева след среща в Бундестага (германския парламент) с неговия председател проф. д-р Норберт Ламерт.

Цачева е на двудневно работно посещение в Берлин начело на парламентарна делегация.

“Българската делегация откровено сподели усилията, които България полага по отношение на безпрецедентния поток от бежанци. Обстоятелството, че де факто ние се държим като държава членка на Шенгенското пространство, използваме техническите възможности, информационната шенгенска система, ние нееднократно заявихме категоричното мнение на Народното събрание на Република България, че сигурността на Европа в много по-голяма степен би била гарантирана, ако България и Румъния час по-скоро бъдат приети в Шенгенското пространство. Успоредно с това обърнах внимание на общия фокус, в който ЕС трябва да гледа към морските и сухопътните граници, както и че сега е моментът отново да се прояви европейската солидарност, тъй като не е по силите на отделна държава членка, която географски е на пътя на тази миграционна вълна, сама да се справи с проблемите без европейска солидарност”, обясни след срещата Цачева.

 

 

 

Снимка за спомен на българската делегация с Норберт Ламерт

На въпрос имаме ли подкрепата в това отношение на германската страна, тя отговори: “Необходимостта от изработване на обща европейска политика по отношение на миграцията се споделя от любезните ни домакини. Що се отнася до темата за Шенген, те отчитат стабилността в държавата ни след изборите от края на 2014 г. Усилията ни и реформите, които започнаха и се провеждат, са известни на домакините ни. Те очакват България да изпълни своите задължения, така, както сме ги поели като държава членка на ЕС. Но това, което искам да заявя на всички сънародници е, че Шенгенското пространство е пространство на свобода, на върховенство на закона и на реформирана съдебна система.

Много е важно ние да се справим с тази реформа, която стартирахме успешно в парламента с приемането на стратегията за актуализиране на реформата. Предстоят конкретни стъпки. Във фокуса отново е битката с престъпността и корупцията. Хубавото е, че доверието, което традиционно съществува между Бундестага и Народното събрание, между германските и българските политици, между гражданите на двете държави, има своето значение. Тук ни посрещат като партньори, които са коректни. Убедена съм, че така ще бъде и занапред.”

На въпрос какво българската страна разбира под европейска солидарност относно вълната от бежанци и каква подкрепа очакваме, Цачева отговори: “Ангажираност на всички държави членки на ЕС като логистика, но и финанси. За всички нас е ясно, че отделяйки финансов и кадрови ресурс за охраняване на външната граница на ЕС, която е сухопътна между България и Турция, създаваме проблеми във вътрешността на страната. Борбата с битовата престъпност също изисква ресурс. Държавата ни полага много усилия и е трудно сама да се справи с бежанския поток.”

Ламерт е поставил въпроса за свободата на медиите у нас, както и защо в класаците, при цялата условност на обективността на една такава класация, показателите относно свободата на словото в България падат надолу, което не е добре.

Цачева е изразила позицията си, че медиите у нас са свободни, но това не означава, че са независими. 

”Икономическата зависимост вероятно прави заглавията такива, че да са по-продаваеми. И като че ли бизнес интересът излиза на преден план пред обективността на българските медии. Нашите партньори много внимателно следят и тази тема. Така е в един общ дом. Няма затворени пространства за останалите държави членки на съюза, за партньорите ни. Аз споделих, че по посока прозрачност и достъпност от практиката на Народното събрание, от преките излъчвания на парламентарните заседания, мисля, че няма какво повече да се желае. Достъпността на работата на политиците за медиите е друг въпрос. Това е сложен двустранен процес, за да не кажа комплексен. Изискват се усилия и от двете страни”, обобщи Цецка Цачева.

Довечера Цачева има среща в посолството ни в Берлин с българската общност.

След дискусията е предвиден концерт на композитора Хайгашот Агасян с негово участие.