Ще има ли още кметове, чиито имоти ще бъдат заснети от дрон? Кои ще са те? Има ли наистина списък, по който се снимат къщите на местните управници? Ако има, кой стои зад него?

Все въпроси без отговор, но темата е една от най-коментираните през последните дни. Кметът на Хасково Георги Иванов, чийто имот вече беше заснет, твърди, че зад акцията стоят ГЕРБ и премиерът Бойко Борисов и показа свой списък с местни управници, които предстояло да бъдат посетени от дрон. 

Днес и лидерът на РЗС Яне Янев, който в момента е съветник на премиера Борисов по корупционните въпроси, също се включи по темата. Пред бТВ Янев заяви, че от години се занимава с т.нар. кметове-феодали:

"50 са кметовете-феодали, обявих го преди повече от 5 години. Сега онези мои герои са станали ваши герои. Радвам се, че макар и с такова закъснение се показва истинското състояние".

Преди 2 години РЗС оповести списък с 16 имена на местни управници, някои вече са бивши, данни за които бяха пратени на прокуратурата. А именно:

 1.  Любен Татарски – бивш кмет на община Разлог
 2.  Арбен Мименов – кмет на община Сатовча
 3.  Станислав Николов – кмет на община Трън
 4.  Петър Паунов – кмет на община Кюстендил
 5.  Йордан Шишков - бивш кмет на община Родопи
 6.  Людмил Терзиев - кмет на община Хаджидимово
 7.  Ахмед Ахмедов - кмет на община Цар Калоян
 8.  Цонко Цонев - кмет на община Каварна
 9.  Ахмед Башев - кмет на община Гърмен
10. Емил Кабаиванов - кмет на община Карлово
11.  Кирил Йорданов - бивш кмет на община Варна
12.  Георги Иванов - кмет на община Хасково
13.  Александър Абрашев - кмет на община Калояново
14.  Златко Живков - кмет на община Монтана
15.  Аспарух Аспарухов - кмет на община Бужурище
16.  Петко Петков - кмет на община Добрич-селска

Кметът на Хасково вече бе посетен от дрон и се оказа, че живее в имение, което по мнението на независими експерти се оценява на около 2,5 млн. лв. Летателният апарат мина и над дома на кмета на Пазарджик Тодор Попов, който е с 1 млн. лв. по-евтин от този на Георги Иванов. Част от управниците, изброени от Иванов, съвпадат с имената от списъка на Янев - това са Петър Паунов, Цонко Цонев и Златко Живков. Съвпада и името на самия хасковски кмет.

"Такива градове като в Хасково са феодализирани. Кметовете не са някакви интелектуалци и културтрегери, те имат приятелски кръгове, свързани с шефовете на фирми, които чрез обществените поръчки източват общината, с местния прокурор, местния шеф на полицията. Като отидат събота и неделя на лов правят лов на капитали от общината. Долу има спойка, има местни картели. Повече от една трета от кметовете са повече от три мандата. Има кметове с по 4-5 и повече мандата. Като си 3-4-5 мандата кмет ти се самозабравяш", обясни днес Янев.

Някои от кметовете, застрашени от дрон, вече коментираха пред Клуб Z дали се притесняват, че ще бъдат посетени от дрон. Кметът на Кюстендил Петър Паунов заяви, че не иска да говори, защото всичко казано от него би могло да се тълкува като спекулация. И е прав - всичко е спекулация, отговори на въпросите продължава да няма. Но това е нещо обичайно за държава, в която сме свикнали, че всичко се случва, защото сме попаднали в нечий списък...