Бившият френски президент Никола Саркози смени името на своята партия от Съюз за народно движение (UMP) на Републиканците.

Членовете на партията подкрепиха ребрандирането с 83% от гласовете.

Промяната обаче предизвика шумни дебати във Франция, като критиците напомниха, че всъщност всички французи са Републиканци.

Никола Саркози се очаква да се кандидатира отново за президент през 2017 година. Според проучвания, почти 70% от обществото и 40% от привържениците на UMP приемат, че партията има право да използва етикета „Републиканците“.

В редакционен коментар на „Монд“ се казва:

„Обидно и безотговорно е Никола Саркози да кръсти партията си с име, което претендира, че представлява всички републиканци, все едно няма никой друг“.

Симпатизанти на левицата дори оспориха това действие в съда. Те твърдят, че благодарение на Френската революция, всеки гражданин на Франция е републиканец, не само тези, които гласуват за Никола Саркози.

Съдът обаче отхвърли иска за забрана.

Самият Саркози казва, че преименуването е „сплотяващ призив към всички, които с тъга наблюдават западането на Републиката и които искат да спрат това“.

Бившият президент вероятно ще се яви отново на президентските избори, след като през 2012 година беше победен от настоящия президент Франсоа Оланд от левицата.