Русия се готви да инвестира в гръцката газова инфраструктура.

Днес руският президент Владимир Путин и гръцкият премиер Алексис Ципрас са обсъдили това по телефона.

"Обсъдени бяха практически стъпки за осъществяване на договореностите постигнати при неотдавнашното работно посещение на Алексис Ципрас в Русия, в частност – планираното съоръжение от газотранспортната инфраструктура на през територията на Турция и Гърция“, се казва в съобщение, публикувано преди малко на страницита на руското президенство.

"Лидерите се уговориха да се срещнат на Петербургския международен икономически форум на 18-20 юни 2015 година“, пише още в него.

Гърция, която е на ръба на фалита, отчаяно се нуждае от инвестиции. Кредиторите ѝ поставят приватизацията на основни енергийни и транспортни инфраструктури като условие да размразят спасителните заеми за страната. В противен случай тя рискува да изпадне в неплатежоспособност и извън Еврозоната.

Путин и Ципрас разговаряха, точно преди последният да се яви пред парламента, за да информира депутатите за хода на преговорите с кредиторите. Срокът за постигане на споразумение с тях изтича в края на месеца. Ципрас е под силен натиск от Еврозоната и МВФ да приеме мерки в разрез с предизборните обещания на партията си, срещу които се обявява радикалната част от депутатите му.