"Русия е регионална сила, която заплашва съседите си. А това е знак за "слабост", заяви американският президент Барак Обама във вторник в Хага. В Холандия се събраха представители на около 50 държави, за да начертаят мерки за ядрената сигурност в света през следващите години. Но кризата в Украйна и анексирането на Крим бе основна тема в много от изказванията на форума, предаде "Евронюз". 

Основната цел на срещата бе да се предотвратят възможности на терористични групи да направят или се сдобият с атомно оръжие. Беше отправен призив запасите от обогатен уран да бъдат намалени до възможния минимум, за да не могат престъпници да се доберат до него.

Имаме още много работа, за да достигнем целите, които си поставихме преди четири години, за да обезпечим напълно сигурността на ядрените материали, изтъкна Обама. Атомни, радиоктивни и други опасни материали, за цивилни или военни цели, трябва да бъдат под строг контрол, за да няма рискове за хората по света. Всичко това е изключително важно за сигурността на цялата планета, защото последиците дори от една единствена ядрена атака биха били ужасни, добави американският президент.

Според статистиката в момента в света има около 2000 тона опасни товари, които биха могли да бъдат използвани като оръжия.

Постигнатите съгласия звучат много добре, но има поне два проблема, коментира репортерът на "Евронюз" в Хага.

Първо - дали всички участници в срещата имат искрените намерения да затегнат контрола върху ядрените материали. И още - Русия, която има най-голямо количество складирани ядрени оръжия, не подписа общия документ на форума. Това със сигурност означава нещо, нали... 

Снощи Барак Обама пристигна в Брюксел, където днес е срещата на лидерите на Европейския съюз и САЩ.