Десет заплати – толкова ще получават при пенсиониране за труда си учителите, решиха депутатите от Комисията по образование днес. Те гласуваха на второ четене текстовете за промени в Закона за предучилищното и училищното образование.

Досега тези заплати при пенсиониране са се определяли от волята и договорките на отраслов съвет, обясни председателката на комисията Милена Дамянова.

"Сега вече този текст се записа в закон и го приехме единодушно - не по-малко от десет, като разбира се, даваме възможност в следващите години, ако има възможност, тези заплати да бъдат и повече'', каза още тя.

Средната заплата на учител в страната е 778 лева, след като беше повишена миналата година.

Друга промяна в закона, която обсъдиха депутатите днес, е че не само учениците трябва да уважават учителите – това е задължение и на техните родители.

''Предложението на колегата от Реформаторския блок доц. Великов беше изрично да се посочат и родителите. Мисля, че това е добро предложение. Разбира се, текстът, записан в закона в този си вид като разпоредба, има препоръчителен характер. Сами разбирате, че няма как да се докаже неспазването на тази разпоредба. Ако вече става въпрос за драстични случаи, там има други закони - Наказателен кодекс и други, по които даденият човек подлежи на различни наказания. Но мисля, че един такъв запис е необходим, защото това е сигнал към всички нас, че учителската професия заслужава уважение'', каза още Дамянова.

Депутатите обсъдиха и идеята да има мандати на директорите. Депутатката от АБВ Мариана Тодорова, която предложи това, посочи, че в някои населени места директори стоят на поста по 30 години.

Управляващите от ГЕРБ обаче отхвърлиха идеята и предложиха вместо това да има атестация – и ако ръководителят на школото се провали, да бъде уволняван.

След гласуване в комисията, предстои образователния закон да влезе и на обсъждане в зала.