Македонските медии обърнаха палачинката в коментарите за паметника на цар Самуил в София. След като в първите дни след монтажа те с неприкрито задоволство съобщаваха за шумната дискусия за художествените достойнства на творбата на Александър Хайтов и препечатваха колажите с главата на Робокоп и Дарт Вейдър, то сега се надигна вълна от недоволство защо българският "споменик на царот" е 30 пъти по-евтин от македонския. Според публикациите в скопските медии цената на нашия Самуил е около 50 000 евро, докато за техния били похарчени 1,5 милиона евро.

"Нашиот Самоил можеби не е многу поголем, ама е многу поскап!", обобщава проблема сайтът kirilica.com.mk. Изданието прилага и следното сравнение, което се разпространява лавинообразно в македонския фейсбук.

 

 

Не стига, че софийският паметник струва само 50 000 евро, ами и очите му светят като фарове. А нас може само да ни причернее като си помислим как бяха потрошени 1,5 милиона евро народна пара, коментира сайтът.

Публикации в същия дух се появиха в още няколко македонски медии.

И докато в Скопие сега хвалят българската пестеливост, то софийският паметник на Цар Самуил се превръща в основна туристическа забележителност. От монтирането на паметника в неделя досега пред него винаги е като на митинг. Снощи малко преди полунощ пред него се бяха строили поне 40-50 души, дошли да видят светещите очи.

"Тате, тате, а цар Самуил правил ли е магии", питаше малко момченце пред паметника.

Млад мъж пък движеше пръст настрани около статуята, за да установи дали очите на царя го следват. Имаше и няколко тежко въоръжени фотографи със стативи и огромни обективи, дошли да заснемат "особения поглед".

Като цяло повечето коментари бяха в духа, че на живо паметникът не изглежда чак толкова зле. Но имаше и много снизходителни усмивки, както и обвинения за кич и чалга.