Да отпадне текстът, според който отнемането на разрешение за достъп до закона за класифицираната информация да става, ако срещу лицето е образувано досъдебно или съдебно производство за престъпление. Това предлагат депутати от БСП с промени в закона за класифицираната информация. 

"Ако се откриват известни основания за прилагането на това изискване при първоначалното издаване на разрешение за достъп, то прилагането му при отнемане на разрешение противоречи на основния конституционен принцип/презумпция за невиновност до установяване на противното", се казва в мотивите на законопроекта.

Предложението на БСП е пряко свързано с казуса около бригаден генерал Димитър Шивиков, командир на 61-ва Стрямска бригада. Той подаде оставка, след като му бе отнет допуска до класифицирана информация. Прокуратурата го обвини в злоупотреба със служебно положение заради това, че използвал труда на четирима войници за ремонт на апартамента си. Всичко това се случи дни преди ген. Шивиков да замине за щаб- квартирата на НАТО в Белгия.

Генералът обаче се радва на подкрепата на своите войници и офицери, както и на гражданите на Карлово, които свикаха митинги в негова подкрепа.

Военният министър Никоалй Ненчев вече обяви, че не е свалил доверието си от генерала и не се е отказал от плановете си именно той да бъде изпратен за военен представител на България в командването на НАТО. Това обаче е невъзможно да се случи, след като ген. Шивиков няма допуск до класифицирана информация.