Ще има ли България най-сетне Многомандатен избирателен район (МИР) "Чужбина", който също да излъчва депутати? Съдейки по последните изявления на премиера Бойко Борисов зад граница, отговорът е "Да".

Преди ден Борисов се срещна в Швейцария с българската диаспора и на предложението на Димитър Иванов, член на Временните Обществени съвети на българите в чужбина, обеща ГЕРБ да започне работа по създаването на 32-ия МИР. 

"Това, което предлагате, здравият разум го подкрепя. Но интересите на тези, които нямат гласове, досега го блокираха. Сега мисля, че можем да съберем мнозинство. В Румъния видяхте, че точно гласовете от чужбина обърнаха избора", е заявил Борисов цитиран от БНТ. 

Премиерът е приел и писменото предложение на обществените съвети и обещал спешна среща на вносителя Иванов с парламентарната група на ГЕРБ. 

"Трябва тези 1,5 милиона българи в чужбина да могат да имат директно представителство в парламента. Получих покана от г-н Борисов да представя тези искания пред ПГ на ГЕРБ", коментира Иванов пред БНР.

Премиерът не се е ангажирал с това кога ще започне работа по законодателните изменения за създаване на МИР "Чужбина". 

"Зависи от политическата воля кога ще се случи това. Голямата борба е на интелектуално ниво и на ниво политически консенсус", посочи Иванов.

Всъщност ГЕРБ вече е правила такова предложение - в мандата на кабинета "Орешарски", когато беше в опозиция. Тогава се създаваше нов Изборен кодекс, известен като "кодексът на Мая Манолова". В зала предложението им бе отхвърлено с 93 гласа "против" при 67 "за". Против бяха депутатите на БСП, ДПС и "Атака", а "за" - ГЕРБ и двама независими.

Мотивите за отдавнашните искания за създаване на 32-и МИР са, че а) по конституция всички българи са равнопоставени, което на практика не е така при гласуването на диаспората ни и б) че гласовете от чужбина сега се разпределят в останалите МИР и не се отчитат отделно.