Президентът Владимир Путин обяви, че Русия ще добави над 40 междуконтинентални балистични ракети към ядрения си арсенал през 2015 г., съобщи Би Би Си. По време на оръжейния форум "Армия-2015" Путин каза, че оръжията ще могат да преодоляват дори и най-модерната антиракетна защита.

Това се случва след като САЩ обявиха, че е възможно да увеличат военното си присъствие в държавите-членки на НАТО от Източна Европа. 

НАТО и западните лидери обвиняват Русия, че изпраща войници и оръжие, в това число танкове и ракети на проруски настроените сепаратисти в източната част на Украйна. Русия многократно е отричала тези обвинения като настоява, че руснаците, които се бият там, са "доброволци".

Руските власти предупредиха вече, че Москва ще отговори, ако САЩ изпълнят плановете си да складират тежко въоръжение в Източна Европа и Балтийските държави.

"Усещането е, че нашите колеги от натовските държави ни вкарват в състезание за оръжия", така Риа новости цитира руския зам.-военен министър Анатолий Антонов.

На фона на растящото напрежение със Запада руският президент реши да подчертае ядрения арсенал на страната си.
Това е отражение на продължаващата руска слабост в конвенционланите оръжия. Москва е в процес на важна модернизация на стратегическите си ядрени оръжия с разполагането на нови балистични ракети, повече модерни бомбардировачи и нови подводници.
През последните години предишните овехтели оръжия бяха изтеглени от употреба, така че размерът на общия руски арсенал се свива.

Това, което най-много притеснява западните държави е подновената реторика на Русия с ударение върху ядрените оръжия. Заплахи за рзаполагане на близкообхватни ядрени оръжия в Крим беше придружена от завоалирани предупреждения за ядрено прицелване в членки на НАТО, които може да приемат ракетни защити.