И премиерът Бойко Борисов застана зад ген. Димитър Шивиков, който бе овинен, че е използвал войници като работна сила за ремонт в дома му. Въпреки че генералът получи широка обществена подкрепа, сам обяви, че напуска системата. 

Борисов изразява подкрепата си по време на днешното правителствено заседание, показва стенограмата от него. 

"С един анонимен сигнал един натовски генерал, един от най-харесваните в НАТО генерали, генерал, който сега заради такъв анонимен сигнал напуска армията, генерал с две мисии в Афганистан… Извинявам се, но не мога да не го коментирам – че отишли няколко негови приятели да му помогнат да си направи ремонт, анонимен сигнал по телефона във Военна полиция... Военна полиция, без да си информира министъра сглобява сигнал, праща го в прокуратурата, прокуратурата, вече на базата на този официален сигнал, почва работа, ДАНС му отнема допуска за класифицирана информация и той по смисъла на закона си подава оставка. Изключително достоен генерал. Половин Карлово излиза да го изпраща. Бригадата реве. Две мисии в Афганистан. Министър, през главата му го правят!? ", прави ретростекция на случая Борисов.

И дава заявка, че с военния министър "ще положим усилия да се опитаме да му помогнем". И изкава подозрение, че някой може да е завидял на генерала, че "НАТО си го харесва".

"Така че аз моля господин министърът да направи всичко необходимо. Разбира се, не можем да с месим на съдебната власт, но каквото може. Да съсипем кариерата на такъв офицер!? Като те моля, разбирай, не можеш да имаш началник на Военна полиция, който да вкарва генералите в прокуратурата без да ти докладва", ядосва се Борисов и по адрес на новия шеф на военното разузнаване Иван Бакалов.

"И Президентът, разговаряхме по тази тема с него, е разтревожен. Така че, господин министър, ще ми се да чуят колегите и Вашето мнение и, съответно, да ме подкрепите или обратното", прехвърля Борисов топката към Николай Ненчев.

 

От обясненията му става ясно, че "то не се касае само за генерал Шивиков. Отстранени са шестима висши офицери до момента"

"Проблемът е, че ако съдът реши, че няма основание да бъде повдигнато обвинение, ние не можем да го върнем повече в системата. Веднъж напуснал системата, той не може да се върне. И тук не се касае само за генерал Шивиков, тук се касае за всеки офицер, за всеки генерал, за всеки войник, ако щете.", посочва министърът и докладва, че са повдигнати 2400 обвинения към офицери и войници за последната година. 

"Втози конкретен случай имаме две опции – едната е действително ние да направим много бърза промяна в закона, ще направя среща с парламентарните групи, за да ги помоля в рамките на десетина дни да направим промяна в закона, така че да гарантираме и да запазим авторитета и статута на тези хора, защото наистина е престъпление. Това е един достоен генерал", дава заявка за помощ Ненчев. 

Намесва се и правосъдният министър Христо Иванов, който доразвива темата с генезиса на проблема - ниската натовареност на военните съдилища:

"Част от това, за което говорите, господин министър, се дължи на факта, че ние поддържаме системата на военното правосъдие, което няма оправдание. Те се чудят как да си създават натовареност, за да оправдават съществуването си. Тормозят хората, включително с билетчета за транспорт, че не били издадени правилно. Роман може да се напише за начина, по който хвърляме обществен ресурс да поддържаме една абсолютно излишна система…".